Ενισχύεται σημαντικά η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τα στοιχεία του International Energy Agency (IEA) να υποδεικνύουν στροφή της βιομηχανίας στη χρήση καθαρών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφήνοντας δεύτερο τον άνθρακα.
Με τις προηγούμενες προβλέψεις του IEA να επικρίνουν ως ιδιαίτερα χαμηλή τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών, οι πρόσφατες ενδείξεις υποδηλώνουν αύξηση δυναμικής και τουλάχιστον έναν αναλογικά πιο «καθαρό» τελικό αποτέλεσμα στη συνδυασμένη χρήση.
Καθώς η αιολική και ηλιακή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις είναι διακοπτόμενη, η χρήση του άνθρακα –που μπορεί να παράγει αδιαλείπτως- είναι απαραίτητη. Η αναλογία ωστόσο αναμένεται να μεταβληθεί αισθητά καθώς ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 28% από 21%.
Διαβάστε επίσης: Energy business: Οι καθαρές έχουν λεφτά
Η ενεργειακή αυτή επανάσταση οφείλεται στη υιοθέτηση κυβερνητικών πολιτικών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη μείωση της ρύπανσης, πολιτικές που δώσει νέα κίνηση στην αγορά αντίστοιχων εγκαταστάσεων. Η νέα δυναμική έχει διαμορφώσει νέες χαμηλότερες τιμές, κάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών πιο προσιτή και ιδιαίτερα ελκυστική.
Με την Κίνα να ηγείται της κούρσας της καθαρής ενέργειας, η Αμερική διεκδικεί δυναμικά τη δεύτερη θέση στη παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την Ευρώπη να ακολουθεί μειώνοντας τους ρυθμούς αύξησης της.
Οι οικονομικοί παράγοντες κάθε αγοράς, επηρεάζουν αισθητά το βαθμό ανάπτυξης της χρήσης καθαρής ενέργειας καθώς οι πιο πλούσιες χώρες μειώνουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι αναπτυσσόμενες δεν μπορούν να ακολουθήσουν αρκετά γρήγορα.
Ο άνθρακας ωστόσο επιδεικνύει εκπληκτική ανθεκτικότητα. Με την παγκόσμια αγορά να στοιχηματίζει νωρίτερα φέτος υπέρ της βύθισης της τιμής του λόγω πτώσης των επενδύσεων σε νέες μονάδες παραγωγής, οδηγήθηκε σε διπλασιασμό στα $100 ανά τόνο περίπου στα μέσα της χρονιάς.
Βλέποντας τη τάση της αγοράς και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στην αγορά των κινεζικών futures, η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στην παραγωγική διαδικασία, μειώνοντας έτσι την προσφερόμενη ποσότητα, οδηγώντας σε ανάκαμψη τις τιμές.
Και η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις αντίστοιχες εισαγωγές δίνουν περαιτέρω ώθηση στην «πράσινη ταξιαρχία», με τις υψηλότερες τιμές του άνθρακα να περιορίζουν να περιθώρια κέρδους των «βρόμικων» αντιπάλων τους.