Μήνυμα Γέλεν: Αν βγει η Κλίντον ανεβάζω τα επιτόκια

Αμετάβλητα άφησε για ακόμα μια φορά τα επιτόκια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στην τελευταία απόφαση πολιτικής πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Μήνυμα Γέλεν: Αν βγει η Κλίντον ανεβάζω τα επιτόκια

Τράμπ, brexit και παγκόσμια γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για τη Τζάνετ Γέλεν, ώστε να εισηγηθεί αύξηση των επιτοκίων στο συμβούλιο ανοιχτών αγορών της FED. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής δυναμικής, η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν όλα εξεληχθούν βάσει σχεδίου θα τα ανεβάσει τον Δεκέμβριο. 

Η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό δινει προβάδισμα  υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, προκαλώντας ανησυχία και εντείνοντας την αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα την πτώση του S&P 500 για έβδομη συνεχή εβδομάδα.

Διαβάστε  Τραμπ και Κιμ γράφουν ιστορία στη Σιγκαπούρη

Παρόλο που η Fed αναγνώρισε την παγίωση της δυναμικής στην αγορά εργασίας και σηματοδότησε αύξηση το Δεκέμβριο, αποτιμώντας θετικά την ορμή της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμού, μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση καθώς οι επενδυτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη στάση του σε καίρια θέματα όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και η εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε  Τελικά κανένας δεν "πάει" τον Τραμπ
Ταυτόχρονα, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το crisismonitor.gr, η διολίσθηση της στερλίνας και η αβεβαιότητα σχετικά με το ευρώ , απειλούν με εκτόξευση το δολάριο σε ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού χρήματος από την Fed, που με τη σειρά του θα είχαν ως αποτέλεσμα έντονες πιέσεις στην αγορά εργασίας.Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Γιατί η Γέλεν μπορεί να μην ανεβάσει τελικά τα επιτόκια

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει διατηρήσει το overnight επιτόκιο στο 0,25%-0,50% από το περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανέβασε τα κόστη δανεισμού για πρώτη φορά σε σχεδόν μία δεκαετία.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Η ενδεχόμενη εκλογή του Τραμπ είναι από ότι φαίνεται ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας και αν αυτή η πιθανότητα εξαλειφθεί, η Fed θα έχει το πράσινο φως για άνοδο των επιτοκίων.