Σκάνδαλο -από την αναμόχλευση παλαιότερου- που πλήττει την αξιοπιστία των αμερικανικών mainstream media αναδεικνύεται μετά από την επανέναρξη της έρευνας σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον, καθώς τα media επανέρχονται σε παλαιότερες αποκαλύψεις των Wikileaks από τις οποίες προκύπτει αβίαστα και με σαφήνεια ότι η Χίλαρι Κλίντον γνώριζε τις ερωτήσεις των debate με τον Μπέρνι Σάντερς από πριν.
Ο τρόπος που αποκαλύπτεται το σκάνδαλο, η καταγγελόμενη -από τις ΗΠΑ- εμπλοκή του Βλάντιμιρ Πούτιν και η ετεροχρονισμένη δημοσιότητα που δίδεται σε παλαιότερες αποκαλύψεις, ενώ έχει ξεκινήσει η εκ νέου διερεύνηση του σκανδάλου των emails της Χίλαρι Κλίντον από το FBI, συνιστούν κλασικό παράδειγμα της ρώσικης κούκλας “babuska” όπου μέσα σε μια μεγάλη κούκλα χωρούν κλιμακωτά πολλές μικρότερες. Για τους παλαιότερους και τους γνώστες των πρακτικών των μυστικών υπηρεσιών κατά τον ψυχρό πόλεμο αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία σπσντούσε στις αμερικανικές προκλήσεις.
Αν και οι αποκαλύψεις αφορούν τα debate για το χρίσμα των Δημοκρατικών και όχι αυτά με τον Ντόναλντ Τράμπ, πλέον εγείρονται εύλογα ερωτηματικά για την αξιοπιστία ολόκληρης της διαδικασίας.
Ακόμα και τώρα, όμως, έπρεπε να περάσουν δύο εβδομάδες προτού στα συστημικά ΜΜΕ να δώσουν προσοχή στο ζήτημα. Έτσι, μόλις σήμερα (31/10), η Washington Post, αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις των Wikileaks και την παραίτηση της Μπραζίλ από το CNN.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως και η προσπάθεια πολλών ελληνικών media να καπηλευτούν τις αποκαλύψεις διογκώνοντας ντε φάκτο το θέμα και δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι πρόκειται για τα debate της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τράμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Χίλαρι Κλίντον πως γνώριζε εκ των προτέρων κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν στα μεταξύ τους debate, αλλά κανένα από τα μεγάλα ΜΜΕ στις ΗΠΑ δεν είχε δώσει σημασία στις καταγγελίες του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Τώρα και μετά τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα Wikileaks, η Μπραζίλ υπέβαλε την παραίτησή της την οποία και έκανε δεκτή στις 14 Οκτωβρίου.
Αν τώρα σε αυτά συνυπολογιστούν και οι αποκαλύψεις για το ίδρυμα Κλίντον τις “εκβιαστικές δωρρεές” που λάμβανε από χώρες του τρίτου κόσμου και τις πληρωμένες ομιλίες της Χίλαρι στους τραπεζίτες της Goldman Sachs τότε οικοδομείται μια ιδιαίτερα προβληματική εικόνα.
Τα στοιχεία μπορεί να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τράμπ για στημένα debate αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για κάτι πολύ μεγαλύτερο: Τις σχέσεις βαθιάς διαπλοκής media και πολιτικών ακόμα και υπό το φως της Δημοσιότητας.
Μπορεί η Χίλαρι να προσπαθούσε να επωφεληθεί από τις προσωπικές της, ήταν όμως οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά δίκτυα αυτά που συναίνεσαν στη δημιουργία στημένων debate και την
Όπως είχε αποδειχθεί και πριν από λίγο καιρό δεν ήταν μόνο η ηγεσία των Δημοκρατικών που υπέσκαπτε την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς αλλά και δημοσιογράφοι από μεγάλα δίκτυα που διέρρεαν ψευδή στοιχεία και κατασκευάζαν ειδήσεις για να πλήξουν τη φήμη του.
Η αποκάλυψη των στοιχείων αυτών, πλήττει περισσότερο την αξιοπιστία των αμερικανικών media και ξύνει παλαιότερες πληγές.
Το χρονικό
Τον περασμένο Μάρτιο το κόμμα των Δημοκρατικών δεν είχε πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση ως προς το ποιος (Χιλαρι Κλιντον – Μπερνι Σαντερς) θα λάμβανε επισήμως το χρίσμα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Στις 13 Μαρτίου το CNN διοργάνωνε debate μεταξύ των δύο υποψηφίων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποκαλύψεις των Wikileaks την 12η Μαρτίου ένα email με αποστολέα την Ντόνα Μπραζίλ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργάτη του CNN και του ABS, έφτασε στη Τζένιφερ Παλμιέρι, διευθύντρια Επικοινωνίας της εκστρατείας της Κλίντον.
Το μήνυμα έγραφε:
«Καμιά φορά λαμβάνω τις ερωτήσεις εκ των προτέρων. Να τι με ανησυχεί σχετικά με την καμπάνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα: ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ 19 Πολιτείες και η Ουάσιγκτον, έχουν καταργήσει την θανατική ποινή. 31 Πολιτείες, ανάμεσά τους και το Οχάιο, συνεχίζουν να επιβάλλουν την θανατική καταδίκη. Σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, από το 1973, 156 άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο αφέθηκαν ελεύθεροι. Από το 1976, 1.414 άνθρωποι εκτελέστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι το 11% των Αμερικανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο αργότερα κρίθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. Θα έπρεπε το Οχάιο και 30 ακόμα Πολιτείες να συμπεριληφθούν στη λίστα με εκείνες που κατάργησαν την θανατική ποινή;».
Την επόμενη ημέρα, στο debate με τον Σαντερς, η Κλίντον κλήθηκε να απαντήσει σε αυτή ακριβώς την ίδια ερώτηση.