Συνεχίζει τις πολιτικές εκκαθαρίσεις ο Ταγίπ Ερντογάν εστιάζοντας εξίσου στο “παράλληλο κράτος” του Φετουλάχ Γκιουλέν και στο Κουρδικό. Σε αυτό το πλαίσιο συνελήφθη νωρίς το πρωί ο διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet Μουράτ Σαμπουντζού.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα σπίτια του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ακίν Αταλάι και του αρθρογράφου Γκιουράι Οζ, ενώ έχουν διαταχθεί οι συλλήψεις 13 στελεχών της εφημερίδας που κατηγορούνται απο την εισαγγελία οτι “με ειδήσεις που έκαναν βοηθούσαν το PKK και το FETÖ.
Η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διέταξε τις συλλήψεις γιατί οι κατηγορούμενοι, παρ’ οτι δεν είναι μέλη της Οργάνωσης του Γκιουλέν διέπραξαν εγκληματικές πράξεις υπέρ αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες συνελήφθησαν ακόμη 18 πιλότοι με κατηγορίες για σύνδεση με το FETO, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά της και συνελήφθη η Δήμαρχος και ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος της πόλης Ντιγιαρμπακίρ για σχέσεις με το PKK.
Στην ιστοσελίδα της παραδοσιακά κοσμικής εφημερίδας Cumhuriyet αναρτήθηκε η εξής ανακοίνωση: “Το πραξικόπημα κατά της Δημοκρατίας έφτασε στην εφημερίδα Cumhuriyet. Πραγματοποιείται έφοδος στα σπίτια του Διευθυντή της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ακίν Αταλάι και του αρθρογράφου Γκιουράι Οζ. Οι Σαμπουντζού και Οζ έχουν συλληφθεί”.
Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε σπίτια αρθρογράφων και διοικητικών στελεχών της εφημερίδας συνεχίζονται. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρθρογράφος Χικμέτ Τσετίνκαγια.
Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση του 5ήμερου που προβλέπει ο νόμος κατέθεσαν, παρουσία του δικηγόρου τους, στον δικαστή που αποφάσισε την προφυλάκισή τους, η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Γκιουλτάν Κισανάκ και Φιράτ Ανλί που κατηγορούνται για διευκολύνσεις και συνεργασία με το ΡΚΚ.