ΗΠΑ: Γιατί η Γέλεν μπορεί να μην ανεβάσει τελικά τα επιτόκια

Θετικές οι ενδείξεις από τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες αλλά οι παράπλευρες απώλειες από μια άνοδο των επιτοκίων δύσκολα αντιμετωπίσιμες

ΗΠΑ: Γιατί η Γέλεν μπορεί να μην ανεβάσει τελικά τα επιτόκια

Αν και όλοι οι παράγοντες συνηγορούν σε αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, μετά από την ανακοίνωση και των τελευταίων στοιχείων που δείχνουν ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών –που αποτελούν το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ-, εν τούτοις οι «γκουρού» των οικονομικών επιμένουν στη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Κάτι τέτοιο είχε υπονοήσει στην τελευταία ομιλία της και η Τζάνετ Γέλεν επισημαίνοντας ότι τα οφέλη της υπερθέρμανσης της οικονομίας είναι περισσότερα και σημαντικότερα από τα εν δυνάμει προβλήματα.

Με δεδομένο ότι και οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ακολουθούν τη γενικότερη τάση, η αγορά εργασίας συνεχίζει να καλπάζει, ο πληθωρισμός οδεύει προς το 3% και η αναπτυξιακή δυναμική εδραιώνεται, η Fed δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανεβάσει τα επιτόκια.

Ωστόσο κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ επιμένουν ότι η Fed πρέπει να αφήσει την οικονομία να αναπτύξει ταχύτητα πρώτα, υποστηρίζοντας η υπερθέρμανση δεν είναι αρνητική σε αυτή τη φάση και πως το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου του πληθωρισμού μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Marketwatch.com ο άνθρωπος που η Washington Post χαρακτήρισε ως «έναν από τους εξυπνότερους» οικονομολόγους, τοποθετήθηκε σαφώς υπέρ μιας πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής που θα αυξήσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Ο Μπλανσάρ εκτιμά ότι τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα ευάλωτες, ενώ οι αντιξοότητες από το Brexit και την αδυναμία της ΕΕ να υπερβεί τις εσωτερικής της κρίσης εντείνουν την αβεβαιότητα.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με τη στερλίνα να διολισθαίνει διαρκώς και το ευρώ στο μεταίχμιο μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα εκτόξευε το δολάριο καθιστώντας μη ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές, που θα είχε σαν αποτέλεσμα πιέσεις στην αγορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και στο επίπεδο των θέσεων απασχόλησης.

Τις θέσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό έχει διατυπώσει κατ επανάληψη και η Τζάνετ Γέλεν, που συνεπάγεται ότι η Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών της Fed θα εξετάσει και το σενάριο της διατήρησης των επιτοκίων λόγω των παράπλευρων απωλειών που μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει διεθνώς αλλά εσωτερικά στις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Ο Ντράγκι προανήγγειλε το θάνατο το QE τον Δεκέμβριο

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.