Επιτυχής ήταν η πρώτη προσπάθεια ελληνικής εταιρίας για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές με τη Wind να συγκεντρώνει 250 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, με αναδόχους τις JP Morgan και η Citi, με το κουπόνι να φτάνει στο 10%.
Η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, ενώ θα κάνει και μια μικρή αύξηση κεφαλαίου για να συγκεντρώσει επιπλέον 25 εκατ. από τους υφιστάμενους μετόχους.
Οι κινήσεις της Wind σκιαγραφούν προσπάθεια αλλαγής του κεφαλαιακού της προφίλ, στρατηγική που επιλέγεται συνήθως όταν μια εταιρία ετοιμάζεται να εμπλακεί σε ευρύτερο σχήμα και απαιτείται συναίνεση τραπεζών ή και ενδεχόμενη αποχώρηση κάποιου μετόχου. Το ιδιαίτερα ακριβό κουπόνι είναι αφενός ενδεικτικό του risk premium που καλούνται να πληρώσουν οι ελληνικές εταιρίες, αλλά ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι τα κεφάλαια δεν θα διοχετευθούν σε αναχρηματοδότηση δανείων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ασύμφορο για την εταιρία.
Από την πλευρά της εταιρίας δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση για τις προθέσεις, ενώ επισημαίνεται ότι το φρέσκο χρήμα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείων 175 εκατ. και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου που ανέρχεται στα 500 εκατ. μέχρι το 2020.
Η τηλεπικοινωνιακή εταιρία (μέσω της μητρικής της Crystal Almond S.à r.l.) πέτυχε τον κύριο στόχο, να αντλήσει μέσω των διεθνών αγορών κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα ποσά μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που προχώρησαν σε ομολογιακές εκδόσεις από την αρχή του έτους.
Το εγχείρημα της Wind ήταν και για έναν επιπλέον λόγο επιτυχές καθώς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που πέτυχε να πάρει από τις διεθνείς αγορές ένα τόσο μεγάλο ποσό, έχοντας το 100% της δραστηριότητας και των εσόδων της στην ελληνική αγορά. Έτσι, το γεγονός ότι το κουπόνι του δανείου διαμορφώθηκε υψηλά, στο 10%, δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από την εικόνα της χώρας στις αγορές.
Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η διοίκηση της Wind απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στη διάρκεια του roadshow που προηγήθηκε της έκδοσης του ομολογιακού και προχώρησε στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την περασμένη Τρίτη με βεβαιότητα για το επενδυτικό ενδιαφέρον.
To θετικό κλίμα των αγορών απέναντι στη Wind ενισχύθηκε και από τις αξιολογήσεις των οίκων Standard & Poor’s και Fitch που βαθμολόγησαν με Β stable και Β- αντίστοιχα το ομόλογο της εταιρείας, βλεποντας σταθεροποίηση εσόδων, ενίσχυση ρευστότητας και αύξηση στα μελλοντικά έσοδα της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Το επενδυτικό πλάνο
Πέραν της ομολογιακής έκδοσης που υλοποιήθηκε, οι μέτοχοι της Wind Hellas προχωρούν παράλληλα και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ, εκφράζοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία και στην διοίκηση.
Τα νέα κεφάλαια θα αποπληρώσουν πλήρως τον υφιστάμενο δανεισμό της Wind και τα υπόλοιπα, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία της, θα κατευθυνθούν σε υποδομές νέας γενιάς, κυρίως δίκτυα υπέρ- υψηλών ταχυτήτων τόσο σε κινητή όσο και σταθερή, καθώς και στην παροχή περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στρατηγική της Wind, τα 250 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να αποπληρώσουν υφιστάμενο δανεισμό ύψους 175 εκατ. ευρώ και για να ενισχύσουν το πλάνο ψηφιακής ανάπτυξης που ηδη υλοποιεί η εταιρεία και το οποίο θα ανέλθει στα 500 εκατ.ευρώ έως το 2020, χρηματοδοτούμενο από ίδια κεφάλαια, από ένα μέρος του δανείου καθώς και από τους μετόχους της, η οποίοι μέσω της ΑΜΚ θα εισφέρουν στα ταμεία της επιπλέον 25 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΑΜΚ έχει και σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα για μια ελληνική εταιρεία καθώς οι μέτοχοι της Wind, αν και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν πειστεί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της και το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία της χώρας. Η διοίκηση της Wind έχει πολλές φορές αναφερθεί στο όραμα της για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία υποδομών υπερ- υψηλών ταχυτήτων στην κινητή και τη σταθερή τηλεφωνία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την ανάπτυξη της Wind αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις της κατευθύνονται σε δίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή (4G, 4G+) όσο και στη σταθερή τηλεφωνία (οπτικές ίνες ως τον τελικό χρήστη), χτίζοντας νέες υποδομές με εντατικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά, από την εταιρεία αναφέρεται ότι η εταιρεία κατόρθωσε στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς να ανέβει απο το μηδέν στο 60% της πληθυσμιακής κάλυψης στο 4G, επίδοση ρεκόρ πανευρωπαϊκά. Στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της Wind σε 4G θα φτάσει το 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το 2018.
Παράλληλα, η εταιρία διοχετεύει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών που θα προσφέρει υπερ-υψηλές ταχύτητες (100-300 mbps) στη σύνδεση με το Internet, δηλαδή τχύτητες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα πάνω σε ιδιόκτητο δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμα τα πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε κάποιους δήμους της Αθήνας και της περιφέρειας και σύντομα θα συνδεθούν οι πρώτοι πελάτες.