Η Κομισιόν ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη Gazprom

Σαφές μήνυμα σε ΗΠΑ και Ουκρανία. Βελτιώνονται άρδην οι διμερείς σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας.

Η Κομισιόν ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη Gazprom

Επιβεβαιώνει και με ανακοίνωσή της η Κομισιόν την διεύρυνση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό Opal, παρά τις εν ισχύ οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisismonitor.gr η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, ενώ στέλνει σαφή μηνύματα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ, καθώς αφορά κυρίως τις διμερείς σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας, οι οποίες εντείνονται και… βελτιώνονται.

Για τη Gazprom αυτό σημαίνει ότι πλέον θα έχει τη δυνατότητα έως και διπλασιασμού της ποσότητας φυσικού αερίου που εξάγει στην Ευρώπη και παράλληλα την παράκαμψη της Ουκρανίας, ως ενεργειακού κόμβου.

Διαβάστε  Το Αλβανικό σε τροχιά λύσης, λέει ο Κοτζιάς

Για την ΕΕ η συμφωνία που σηματοδοτεί παράκαμψη της Ουκρανίας, σημαίνει ότι εγκαταλείπει έναν από τους μοχλούς πίεσης προς τη Μόσχα για υπαναχώρηση σε ζητήματα στην Ουκρανία, που μεταφράζεται σε σιωπηρή αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του crisismonitor.gr,η απόφαση της Κομισιόν επιτρέπει στην Gazprom να διοχετεύσει 7,7-10,2 δις. κυβικά μέτρα περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την αύξηση του ποσοστού χρήσης του αγωγού opal από τη ρωσική εταιρία.

Διαβάστε  Η Ευρώπη σε κίνδυνο: Τραμπ-Πούτιν απειλούν με όπλο την ακροδεξιά

Διαβάστε επίσης: Mega deal Ρωσίας-ΕΕ στην ενέργεια

Με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποτρέπει την αποκλειστικότητα χρήσης υποδομών, η Gazprom είχε δικαίωμα χρήσης του 50% του αγωγού Opal, συνδέοντας τον αγωγό Nord Stream με Γερμανία και Τσεχία.

Πλέον μόνο το 10%-20% της δυναμικότητας του αγωγού είναι διαθέσιμο προς χρήση άλλων προμηθευτών, με την Gazprom να διατηρεί το δικαίωμα πλειοδότησης και αυτού του ποσοστού εάν η ζήτηση εμφανιστεί αδύναμη.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση της Gazprom στον Opal ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος απελευθέρωσης φυσικού αερίου 3 δις κυβικών μέτρων.

Διαφήμιση