Βενεζουέλα: Γλίτωσαν Μαδούρο και PDVSA από φωτιά, χρεοκοπία και πραξικόπημα

Δεν πρόλαβε να ανακτήσει τις δυνάμεις της μετά τον κίνδυνο χρεωκοπίας και αντιμετώπισε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στο Πουέρτο Λα Κρουζ

Άρωμα ολοκληρωμένου σχεδίου πραξικοπήματος αναδύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Βενεζουέλα καθώς όπως όλα δείχνουν με όχημα την κρατική πετρελαϊκή εταιρία διαδραματίστηκε ένα ακόμη επεισόδιο στο πολιτικό θρίλερ που ταλανίζει τη χώρα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του προέδρου Νικολάς.

Ερωτηματικά δημιουργεί η πυργκαγιά στο δυιλιστήριο της μεγαλύτερης κρατικής εταιρίας της Βενεζουέλας μερικές μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία μερικής αναδιάρθρσης του χρέους της, που της επιτρέπει να λειτουργει και να συνεχίζει τις παραδόσεις φορτίων στις ΗΠΑ απρόσκοπτα.

Η κατάσταση αναδύει άρωμα παρεμβάσεων καθώς η πυργαγιά ακολουθεί όχι μόνο την μερική αναδιάρθρωση χρέους, αλλά και την προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο και ξέσπασε μετά το ναυάγιο των προκαταρκτικών συζητήσεων του ΟΠΕΚ στη Βιέννη για έλεγχο της παραγωγής.

Διαβάστε  Απρόσμενη βουτιά των αποθεμάτων πετρελαίου, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Η εταιρία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι η κατάταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η PDVSA δεν αναφέρθηκε στο εάν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή ούτε την πιθανότητα έρευνας για τα αίτια

Η πετρελαϊακή εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ζημιές στις εγκαταστάσεις της και κάλεσε τους κατοίκους, οι οποίοι είχαν νωρίτερα εγκαταλείψει τις εστίες τους, να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Διαβάστε  Έτοιμη να καλύψει τρύπα στην παραγωγή πετρελαίου, λόγω Ιράν η Σαουδική Αραβία

Διαβάστε επίσης: Βενεζουέλα: Ψιλο..σώζεται με το swap η πετρελαϊκή PDVSA

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο οι αρχές αντέδρασαν άμεσα προβαίνοντας στην προληπτική εκκένωση νοσοκομείου που βρισκόταν κοντά στο διυλιστήριο προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν άμεση περίθαλψη εάν κρινόταν αναγκαίο και ομάδες διάσωσης είχαν επιχειρήσει για την ασφαλή και ομαλή απομάκρυνση των κατοίκων.

Το διυλιστήριο στης PDVSA, στη βορειοδυτική Βενεζουέλα παράγει 200.000 βαρέλια ημερησίως και η εταιρία δεν έχει προβεί σε δηλώσεις για ενδεχόμενη αναστολή και επανεκκίνηση των εργασιών στις εγκαταστάσεις. Η πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων έχει απομακρύνει τουλάχιστον προσωρινά τον κίνδυνο χρεωκοπίας της PDVSA και μια ενδεχόμενη παύση εργασιών θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει εκ νέου τις εμπορικές συναλλαγές της.

Διαβάστε  ΟΠΕΚ και Τραμπ-effect οδηγούν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια