Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Από την Κομισιόν στην Παγκόσμια Τράπεζα, με προίκα σκάνδαλο

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Από την Κομισιόν στην Παγκόσμια Τράπεζα, με προίκα σκάνδαλο

Στην Παγκόσμια Τράπεζα διορίζεται η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρωπίνους Πόρους, Κρσταλίνα Γκεοργκίεβα. Η Βουλγάρα επίτροπος είχε αποκαλυφθεί ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με εταιρία-βιτρίνα της μαφίας, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε αρκετό για να τελειώσει την πολιτική της καριέρα…

Η πρακτική της μετακίνησης στελεχών σε επιτελικές θέσεις παγκόσμιων οργανισμών ακόμα και όταν υπάρχουν σκιές και αποδείξεις για ανάρμοστη συμπεριφορά και δραστηριότητά τους λέγεται «revolving doors», δηλαδή «περιστρεφόμενες πόρτες».
Έντονη κριτική είχε ασκηθεί πριν από λίγο στον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της JPMorgan, εγείροντας ερωτηματικά για το ηθικό μέρος της επιλογής.
Ωστόσο στο απυρόβλητο έμεινε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρόες, η οποία ήταν διευθύντρια offshore εταιρίας που περιλαμβάνεται στη λίστα των Bahamas Files.
Η ίδια ήταν μεταξύ των υποψηφίων στα τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου για την διαδοχή του Μπαν Γκι Μουν, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρεται, η κα. Γκεοργκίεβα διετέλεσε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας για 17 συναπτά έτη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Επίτροπος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικής προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί πως, νωρίτερα τον Οκτώβριο, δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πως διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με μεγάλο όμιλο επιχειρήσεων, πίσω από τον οποίο κρύβεται η μαφία.
Το χαρτοφυλάκιο της Γκεοργκίεβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μεταβιβαστεί, μετά την 31η Δεκεμβρίου, στον Γερμανό Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιο για την Ψηφιακή Οικονομία.