Νέες ενδείξεις βελτίωσης παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία ισχυροποιώντας το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλους του έτους, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας φαίνεται να ευνοούν και τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς η πολιτική των Δημοκρατικών φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Ωστόσο η ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών και ειδικότερα στα όσπρια, καθιστώντας πρόσκαιρη την ώθηση, από τον συγκεκριμένο κλάδο.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται καθώς στο τρίτο τρίμηνο έφτασε στο 2,9%, σε ετήσια βάση, αισθητά υψηλότερος από το 1,4% του προηγούμενου τριμήνου. Ιδιαίτερα σημαντικό –για τις αγορές- είναι το γεγονός ότι υπερέβη τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών που είχαν συμμετάσχει στη δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίες διαμορφώνονταν στο 2,6%.
Παρ’ όλα αυτά οι αναλυτές επιμένουν ότι αν και οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται και η οικονομία δείχνει να βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά κάθε μεταβολή των αναπτυξιακών παραμέτρων που έχουν οδηγήσει στο τρέχον αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε άρδην επιδείνωση της κατάστασης.
Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί και Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών της Fed η οποία θα συνεδριάσει για τον καθορισμό των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα. Στην προηγούμενη συνεδρίαση και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε η Τζάνετ Γέλεν είχε αφήσει να εννοηθεί πως οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όταν θα υπάρχουν αρκετά στοιχεία.
Προβληματισμό γεννούν ωστόσο τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες υποχώρησαν αισθητά, καθώς και για τις νέες επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οι δυο αυτοί δείκτες είναι κομβικοί καθώς δείχνουν μείωση δαπανών και συνεπακόλουθη μείωση επενδύσεων, που συνεπάγεται ότι η ανάπτυξη προέρχεται από εξαγωγές και βελτίωση ανταγωνιστικότητας.
Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των αποθεμάτων, στο τρίτο τρίμηνο, μετά από την υποχώρηση που κατέγραψαν στο δεύτερο.
Από την άλλη πλευρά τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, όπου διαρκώς ενισχύεται η απασχόληση, δείχνουν ότι η προοπτική αύξησης των δαπανών είναι ρεαλιστική καθώς περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν δουλειά και εισόδημα.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών που αποτελούν το 70% της οικονομίας ενισχύθηκαν μεν αλλά με ηπιότερο ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η επίδοση του 4,3% που σημείωσαν το προηγούμενο τρίμηνο ήταν η καλύτερη από ο 2014.
Σημαντική κάμψη 6,2% σημείωσε και η κατασκευή νέων κατοικιών, ενώ μειώθηκαν οι νέες επενδύσεις των επιχειρήσεων,