Η συμμετοχή της Ρωσίας τόσο στο σχέδιο ελέγχου όσο και περιορισμού της παραγωγής έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς η συναίνεσή της επί του θέματος θεωρείται ότι μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προς τις αγορές, με δεδομένο ότι το Ιράκ έχει αποστασιοποιηθει πλήρως και παίζει ανεξάρτητο παιχνίδι.
Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου δηλώνουν έτοιμοι να περιορίσουν την παραγωγή κατά 4% αναμένοντας, σχέδιο που πιέζουν και τη Μόσχα να αποδεχθεί, με τον υπουργό Ενέργειας Aleksandr Novak να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η προθεσμία εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.
Αυτό το Σαββατοκύριακο αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν στη Βιέννη για να συζητήσουν την πρόταση μείωσης της παραγωγής κατά 4% που έχει καταθέσει η Σαουδική Αραβία, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.
Σε αυτή τη φάση ο ΟΠΕΚ επιμένει σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προσπαθώντας να βάλει πάτο στην τιμή του μαύρου χρυσού, ενώ απώτερος σκοπός είναι η αντιστροφή της μακροχρόνια πτωτικής τάσης σε ανοδική με στόχο τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Η επιδίωξη του Ιράκ να μην συμμετάσχει στον περιορισμό λόγω πολέμου με τους Ισλαμιστές, δεν τυγχάνει αποδοχής από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ που συναινούν στην εξαίρεση μόνο Λιβύης, Νιγηρίας και Ιράν.
Ωστόσο η θέση το Ιράκ δεν αναμένεται να αλλάξει, τουλάχιστον όχι χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η επιδίωξη της συμφωνίας αφορά παγκόσμιο ημερήσιο περιορισμό κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως και το Σεπτέμβριο τα μέλη του ΟΠΕΚ εξασφάλισαν τις 700.000, γεγονός που δεν επιτρέπει τις διαρροές αλλά αντίθετα επιτάσσει την συγκέντρωση των δυνάμεων προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και ο καθορισμός των ποσοστώσεων παραγωγής αναμένονται στη συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, με το Ρώσο υπουργό να τονίζει τη σημαντικότητα της συνέπειας των κατευθύνσεων των παραγωγών ως προς τις επιδράσεις τους στην παγκόσμια αγορά και να δίνει ταυτόχρονα μια άτυπη επιβεβαίωση της πρόθεσης της Ρωσίας να συμπράξει.
Σε αυτό το κλίμα, οι αγορές δείχνουν να μην έχουν πειστεί ακόμα για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας. Η εβδομάδα κλείνει με μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού, με το Brent να διαπραγματεύεται στα $ 50,38 το βαρέλι στο Λονδίνο και το αργό να κλείνει στα $48,66 στο Σικάγο