Μπαράζ πιέσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αποκαλύπτει η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, καθώς μετά τον πάγο που έβαλε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο ζήτημα του χρέους, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέφερε το θέμα εντός ατζέντας.
Οι μεταβολές στην ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα είναι σαφές ότι είναι επικοινωνιακού και διαπραγματευτικού χαρακτήρα, καθώς αρχικά ο Λευκός Οίκος ήθελε να εστιάσει στις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών προσπαθώντας να πιέσει για την προώθηση της TTIP.
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν όμως, ο οποίος παραβρέθηκε σε δείπνο του ΟΧΙ foundation ήθελε να κερδίσει την εύνοια της ελληνικής ομογένειας για λογαριασμό της Χίλαρι Κλίντον, καθώς το μεγαλύτερο μέρος στηρίζει Ντόναλντ Τράμπ και αφετέρου ήθελε να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Τσίπρα. Με το όνομά του να παίζει πρώτο στη λίστα για υπουργός Εξωτερικών υπό την Χίλαρι Κλίντον ο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει να αντλήσει στήριξη και να αποδείξει τη δυνατότητά του να λύνει επιτυχώς προβλήματα…
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάιντεν, ερωτηθείς, μετά το τέλος εκδήλωσης στο ετήσιο δείπνο του OXI Foundation, αν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ανέφερε πως είχε την Πέμπτη ένα μεγάλο γεύμα με τον Πρόεδρο. «Σας υπόσχομαι ότι θα εγείρει κάθε σχετικό θέμα» είπε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.
Ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.
«Δεν βρήκα ποτέ στις προσωπικές μου σχέσεις άλλη ομάδα ανθρώπων περισσότερο πιστούς και θαρραλέους από τους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ξέσπασε σε λυγμούς όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του γιου του, ο οποίος πέθανε πριν ενάμιση χρόνο από καρκίνο.
Στην πραγματικότητα όμως η συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα θα έχει από τη μια συμβολικό χαρακτήρα και από την άλλη θα είναι μια στιγμή διαπραγμάτευση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα πιέσει για την TTIP και τη συμμετοχή αμερικανικών εταιριών στον επόμενο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα στην ενέργεια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει απτά οφέλη τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Επί τάπητος θα τεθεί αναπόφευκτα το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, με την ένταση που τροφοδοτεί ο Ταγίπ Ερντογάν να αποτελεί χαρτί στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα και τον Αλέξη Τσίπρα όντας σε θέση άμυνας να αναγκαστεί να ζητήσει «χαλινάρι» για τον Τούρκο πρόεδρο.