Το FBI καταλύτης των εκλογών στις ΗΠΑ

Ανοίγει εκ νέου την έρευνα σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση του email server μετά από νέα emails που αποκάλυψαν τα Wikileaks

Το FBI καταλύτης των εκλογών στις ΗΠΑ

Σε θρίλερ εξελίσσεται το email-gate της Χίλαρι Κλίντον καθώς 11 μόλις ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές ο διευθυντής του FBI ανακοίνωσε με υπόμνημά του στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι ανοίγει εκ νέου την υπόθεση.

Νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως συνηγορούν στην επανεξέταση της υπόθεσης σχετικά με τη χρήση ενός ιδιωτικού server για τα e mail της της Χίλαρι Κλίντον ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τα πρώτα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks, ενώ η κόντρα με τον Ασάνζ που παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού εντείνεται. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει για το θέμα της Χίλαρι αλλά και για τις παραβιάσεις υπολογιστών των Δημοκρατικών, ευθέως τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο ακόμα και για προσπάθεια χειραγώγησης από μέρους του του εκλογικού σώματος.

Τα τελευταία στοιχεία που οδήγησαν στην επανέναρξη της έρευνας προέκυψαν από την έρευνα σε ηλεκτρονική συσκευή που δεν ήταν μέχρι τώρα στην κατοχή του FBI και η οποία προέρχεται από την έρευνα σε βάρρος του Άντονι Γουέινερ.

Οι αλληλοκατηγορίες και η άτυπη στήριξη Πούτιν στον Ντόναλντ Τράμπ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να μιλήσει ανοιχτά για αντίποινα σε βάρος της Μόσχας.

Διαβάστε  Απρόσμενη βουτιά των αποθεμάτων πετρελαίου, έρχεται νέα άνοδος τιμών

Την ικανοποίησή του έσπευσε να διατυπώσει ο αντίπαλός της του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα και τη νέα τροπή που παίρνει η υπόθεση να δίνει την αίσθηση προσπάθειας συγκάλυψης της προηγούμενης έρευνας που δεν κατέληξε στην άσκηση δίωξης, είναι αδύνατο να προβλεφθεί η αντίδραση του κόσμου που ήδη προβληματίζεται.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απέχθεια στο εκλογικό σώμα και για τους δυο υποψηφίους δεν αποκλείεται νας οδηγήσει σε έκρηξη της αποχής, γεγονός που μπορεί να αλλάξει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς και να δώσει εντελώς απρόβλεπτα αποτελέσματα στην κάλπη.

Μόλις 11 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ επισήμανε σε επιστολή προς τους προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών των Πληροφοριών και της Δικαιοσύνης, ότι περιήλθε στη γνώση της υπηρεσίας του η ύπαρξη μιας σειράς email που φαίνεται πως σχετίζονται με την εν λόγω έρευνα.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Εντούτοις, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το FBI δεν γνωρίζει εάν αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σημαντικά και εμπεριέχουν απόρρητες πληροφορίες και δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση αυτή των ομοσπονδιακών αρχών.

«Νιώθω μεγάλο σεβασμό για το γεγονός ότι το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διατίθενται τώρα να επιδείξουν τόλμη προκειμένου να διορθώσουν το τρομερό σφάλμα που έκαναν» τόνισε ο μεγιστάνας κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάντσεστερ, στο Νιου Χαμσάιρ.
«Η διαφθορά της Χίλαρι Κλίντον επεκτείνεται σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν έχει ξανασυναντήσει» τόνισε ο δισεκατομμυριούχος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους πονηρούς εγκληματίες να καταλάβουν το Οβάλ Γραφείο».

Λίγο νωρίτερα η διευθύντρια της εκστρατείας του Κελιάν Κονγουέι έγραψε στο Twitter ότι «μια φανταστική ημέρα της προεκλογικής μας εκστρατείας έγινε ακόμα καλύτερη».

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το FBI για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Διαβάστε  Συγχωνεύθηκαν AT&T-Time Warner παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, Χίλαρι, Σάντερς

«Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να συνεργαστούμε εφόσον μας ζητηθεί, ωστόσο προς το παρόν δεν διαθέτουμε επιπλέον λεπτομέρειες ή πληροφορίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μαρκ Τόνερ.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν από την έναρξη της εκστρατείας της Κλίντον. Καταλογιζόταν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι χρησιμοποίησε αποκλειστικά έναν ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρικού ταχυδρομείου αντί ενός επίσημου κυβερνητικού λογαριασμού κατά τη διάρκεια των 4 ετών που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν απόρρητες πληροφορίες.
Στις 5 Ιουλίου ο Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι το FBI συστήνει να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για αυτήν την υπόθεση, μια σύσταση που απηύθυνε και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Διαφήμιση