Πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα αποδεικνύονται τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για τη Deutsche Bank, η οποία επιστρέφει στην κερδοφορία διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ζημιές της τάξης των 600 εκατ. Η γερμανική τράπεζα παρουσίασε καθαρά κέρδη 278 εκατ., ενώ σχημάτισε και προβλέψεις 501 εκατ. για να καλύψει τα νομικά κόστη.
Τα αποτελέσματα όμως αποκαλύπτουν και την προσπάθεια της διοίκησης να πείσει αφενός ότι οι ενέργειες αποδίδουν καρπούς και να καθησυχάσει τους πολιτικούς στη Γερμανία και αφετέρου τη στρατηγική για αύξηση κεφαλαίου, πριν από την οποία προσπαθεί να φτιάξει τη βιτρίνα, ώστε να μην τρομάζουν οι επενδυτές.
Συνολικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η τράπεζα είχε σχηματίσει προβλέψεις 5,9 δισ. ευρώ για νομικά κόστη, που πρακτικά σημαίνει ότι έχει ήδη κρατήσει αυτή τη ρευστότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για την υπόθεση του προστίμου των 14 δισ., τη μείωση του οποίου διαπραγματεύεται.
Η διοίκηση της τράπεζας πέτυχε και την αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I από το 10,8% στο 11,1%, κυρίως λόγω της πώλησης της ασφαλιστικής Abbey αλλά και επειδή συνέχισε να πουλάει και σύνθετα παράγωγα και άλλα στοιχεία του ενεργητικού.
Σε επίπεδο εσόδων η αύξηση της κερδοφορίας στηρίχθηκε στο τμήμα διεθνών αγορών, τα έσοδα του οποίου ενισχύθηκαν κατά 10%, ενώ το τμήμα τραπεζικής-συναλλαγών ανέφερε μείωση 5% λόγω των χαμηλών επιτοκίων.
Ο τζίρος στο τρίτο τρίμηνο ανήλθε στα 7,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση 2% σε ετήσια βάση, ανταποκρινόμενος στις προβλέψεις των αναλυτών.
Η μετοχή της Deutsche Bank έχει απωλέσει το 41% της αξίας της από την αρχή του 2016, ενώ την ίδια ώρα, η διοίκηση της τράπεζας εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πλάνο τόνωσης της ρευστότητας, μέσω της πώλησης διάφορων περιουσιακών της στοιχείων.
Bonus: Μετοχές αντί ρευστού;
Όπως αναφέρει το Bloomberg η διοίκηση της τράπεζας εισηγείται την αντικατάσταση των χρηματικών bonus με μετοχές της Deutsche Bank ή θυγατρικών εκτός του core business, κίνηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κορυφαίων στελεχών που θα διεκδικήσουν καλύτερα πακέτα αποδοχών.
Από την άλλη πλευρά η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ηγεσία της χώρας, με την οποία η διοίκηση της τράπεζας διατηρεί ανοιχτή γραμμή τον τελευταίο καιρό.
Η Deutsche Bank διέθεσε περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε bonus για τα στελέχη της το 2015, τα 1,45 δισ. εκ των οποίων διανεμήθηκαν στο τμήμα investment banking και trading. Από το συνολικό ποσό το 49% ήταν σε ειδικές μετοχές και μετρητά, ενώ το υπόλοιπο πληρώθηκε άμεσα.
Ο CEO της τράπεζας, Τζον Κράιαν επιθυμεί αφενός να διατηρήσει τα μετρητά στο ταμείο και να ενισχύσει με αυτά την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας καθώς και να κάνει το… χατίρι των πολιτικών που ζητούν… «αίμα» τραπεζιτών για να σερβίρουν στο προεκλογικό τραπέζι, ωστόσο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρωτόγνωρο brain drain για την τράπεζα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.
Τη στρατηγική της πληρωμής με μετοχές από τη μονάδα μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων έχει εφαρμόσει στο παρελθόν και η γαλλική Credit Suisse.
Η αύξηση κεφαλαίου-περικοπές
Σε αυτή τη φάση η Deutsche Bank βρίσκεται σε φάση διαβουλεύσεων με τους συμβούλους της για την άντληση κεφαλαίων, με τις επιλογές όμως να είναι λίγες και… «πονηρές».
Ειδικότερα,
Η διοίκηση έχει ήδη κάνει προεργασία για αύξηση κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών, καθώς έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση για αμκ έως τι 50% του μετοχικού κεφαλαίου, που σημαίνει ότι στην τρέχουσα τιμή θα μπορούσε να αντλήσει περί τα 5 δισ.
Ενδεχόμενη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προτού επιτευχθεί συμβιβασμός με την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανικές αρχές στο να απαιτήσουν υψηλότερο πρόστιμο, σύμφωνα με πηγή της DB.
Ωστόσο αναλυτές και διοίκηση ανησυχούν ιδιαίτερα για τα σήματα που θα εξέπεμπε προς την αγορά μια τέτοια κίνηση, για τη νέα πτώση στην τιμή και το dilution πολλών μετόχων.
Επί τάπητος βρίσκεται και η πώληση της Postbank, για την οποία όμως δεν έχει βρεθεί αγοραστής, ενώ ενδεχόμενη πώληση της στην τρέχουσα αξία των 2,5 δισ. θα ανάγκαζε την DB να γράψει λογιστική ζημιά 2 δισ. που θα έπληττε τους δείκτες.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Απειλή για τις τράπεζες η Allianz
Η διοίκηση έχει ολοκληρώσει τη συρρίκνωση της μονάδας δομημένων προϊόντων πουλώντας το 80% των assets υψηλού ρίσκου.
Υπό συζήτηση παραμένει και το ενδεχόμενο της μετοχοποίησης και εισαγωγής στο χρηματιστήριο της μονάδας Asset Management, μια κίνηση που θα αύξανε τη ρευστότητα και θα περιόριζε το ρίσκο, η οποία ωστόσο φαίνεται να μην αρέσει στον επικεφαλής της τράπεζας.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνο ερωτικό τρίγωνο Deutsche Bank, Pimco, Allianz
Αυτό όμως έπληξε σημαντικά τα έσοδα από το investment banking και μείωσε το μερίδιο αγοράς της τράπεζας σε αυτές τις αγορές, άρα και τη δυνατότητά της να αναζητά ελκυστικές ευκαιρίες.
Σε επίπεδο εξοικονόμησης πόρων ο Τζον Κράιαν έχει διακόψει την καταβολή μερισμάτων, ενώ τώρα επεξεργάζεται και την καταβολή bonus αποκλειστικά σε μετοχές.
Παράλληλα έχει ανακοινώσει ένα γενναίο πρόγραμμα περιστολής κόστους λειτουργίας που περιλαμβάνει κλείσιμο υποκαταστημάτων στη Γερμανία και μείωση προσωπικού κατά 9,000 άτομα. Ο Μάρκους Σενκ, ο οικονομικός διευθυντής της DB, είχε πει σε εκπροσώπους των εργαζομένων πως η τράπεζα ενδέχεται να απολύσει ακόμη 10 χιλιάδες υπαλλήλους της, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Προσφάτως η Deutsche Bank πούλησε τη θυγατρική της, ασφαλιστική Abbey, από την οποία αποκόμισε 1 δισ. , καταγράφοντας όμως παράλληλα και ζημιά 800 εκατ. έναντι της τιμής κτήσης.
Η Deutsche Bank πραγματοποίησε και δυο εκδόσεις ομολογιακών δανείων, αντλώντας 5 δισ, με κουπόνι 4,25% και απόδοση 4,5%, ενώ πλήρωσε 3% premium εν συγκρίσει με τις τρέχουσες αποδόσεις στην αγορά.