Ρέντσι κατά Group Visegrad: Αν θέλετε λεφτά και στρατό, πάρτε μετανάστες

Ρέντσι κατά Group Visegrad: Αν θέλετε λεφτά και στρατό, πάρτε μετανάστες

Να εκμεταλλευφθεί το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει στις Βρυξέλλες και τη δυναμική που δημιουργεί η σύγκρουση Ντράγκι Σόιμπλε καθώς και η προσπάθεια της Κομισιόν να διατηρήσει τη συνοχή με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επιχειρεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ρέντσι απειλεί να μπλοκάρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που περιλαμβάνει κρίσιμα κονδύλια για υποδομές και Ευρωστρατό αν δεν δεχθούν όλες οι χώρες της ΕΕ να τηρήσουν τη συμφωνία κατανομής προσφύγων.

Η κίνηση αυτή του Ματέο Ρέντσι έρχεται μετά από την προειδοπίηση που απεύθυνε στην Κομισιόνκαι στο διευθυντήριο ότι δεν θα δεχθεί απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας και ενόψει του Δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τις αρμοδιότητες της Γερουσίας.

Αν σε αυτό το μέτωπο συμπαρατεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μια σύγκρουση του Club Med με το Group Vizegrad και Γερμανία και Γαλλία θα κληθούν να πάρουν θέση και να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά…

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Αντιμετωπίζοντας τεράστια πίεση εσωτερικά από το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο που ζητά έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ, αλλά και τηναναλγησία των Μέρκελ και Σόιμπλε ο Ματέο Ρέντσι φαίνεται ότι επιχειρεί αφενός να κατοχυρώσει πολιτικά κέρδη και αφετέρου να τραβήξει τους προβολείς.

Η ρητορική του Ιταλού πρωθυπουργού συνιστά κλιμάκωσης της σύγκρουσης την οποία άνοιξε αρνούμενος να παραβρεθεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με Μέρκελ και Ολάντ για το προσφυγικό μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

«Η κυβέρνηση του Monti αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουμε 20 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παίρνουμε πίσω 12 δισ. ευρώ.
Αλλά αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις για τα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, κάτι δεν πάει καλά.
Τώρα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε, έρχεται ο χειμώνας και οι συνθήκες της θάλασσας θα είναι απαγορευτικές.
Έχουμε στην διάθεσή μας, όμως, μόνον έξι μήνες.
Πρέπει να μπλοκάρουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα εκεί που δημιουργούνται.
Ή μπλοκάρουμε τα ρεύματα εντός του 2017, ή η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντέξει μια χρονιά σαν και αυτή που ζήσαμε»,

δήλωσε χαρακτηριστικά στο Rai Uno o ανώτατος αξιωματούχος της Ρώμης και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας.

Διαβάστε  Στο στόχαστρο του Μοσκοβισί Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία

Οι δηλώσεις του κ.Renzi έρχονται με αφορμή την επιστολή της Κομισιόν στην οποία ζητούνται διευκρινίσεις επί ορισμένων σημείων του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας το 2017.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά εξηγήσεις σχετικά με τις δαπάνες για το προσφυγικό αλλά και την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο Εγκέλαδος της 24ης Αυγούστου.
Η κύρια διαφορά, ουσιαστικά, μπορεί να εντοπιστεί στο ότι η Ιταλία ζητά να φτάσει, η σχέση ελλείμματος – AΕΠ, το 2,3%, ενώ η Κομισιόν θα ήθελε να μην ξεπεράσει το 2,2%.

Διαβάστε  Οι V4 απέρριψαν τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγική, επιμένουν σε κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ

Διαφήμιση