Την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας του ευρωστρατού σηματοδότησε με παρέμβασή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild.
Αν και οι δηλώσεις του ερμηνεύτηκαν –στην Ελλάδα κυρίως- κάτω από ένα ιδιότυπο φιλορωσικό φίλτρο με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν ως μια νέα προσπάθεια αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, μια πιο δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτει ότι κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Διαβάστε επίσης: Fast track και fkexi Ευρωστρατός
Η Γερμανία έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση της έντασης στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, εγκαλώντας ακόμα και το NATO για αδικαιολόγητη προκλητικότητα. Το Βερολίνο ανακοίνωσε πρόσφατη τη δημιουργία ευρωπαϊκής task force που θα αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Ρωσία, εγκαθιστώντας πυραύλους Patriot και η οποία θα διοικείται από Γερμανό Ταξίαρχο.
Διαβάστε επίσης: Γερμανική νάρκη στο NATO, υπέρ Ρωσίας
Στόχος ήταν να σταλεί το μήνυμα ότι το ζήτημα της ασφάλειας των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι θέμα μεταξύ του NATO και της Ρωσίας αλλά Ευρωπαϊκό.
Διαβάστε ακόμα: Γερμανικό βραχυκύκλωμα στο NATO
Το κάλεσμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ανάγκη δημιουργίας Ευρωστρατού εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουν χαράξει από κοινού Γαλλία και Γερμανία για την ενίσχυση της ασφάλειας και την ύφεση των εντάσεων στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πυρηνικοί πύραυλοι στο Καλίνιγκραντ
Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν το Crisis Monitor η Γερμανία χρησιμοποιεί την προοπτική δημιουργίας ευρωστρατού για να κατευνάσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ζητούν ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του NATO στην περιοχή, γεγονός που ανεβάζει το θερμόμετρο και οδηγεί σε ανάλογες κινήσεις τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Από το 2013 η στρατηγική κλιμάκωσης της παρουσίας του NATO και η επιμονή στον σχεδιασμό για ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ομπάμα-Πούτιν παίζουν μαζί
Η προοπτική ενίσχυσης των δυνάμεων του NATO στην ευρύτερη περιοχή ήταν αποτέλεσε και την αφορμή για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία έσπευσε να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η εντεινόμενη παρουσία των ΗΠΑ και του NATO σε συνδυασμό με την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής άφηναν κενά για την κάλυψη των οποίων συγκρούονται ΗΠΑ και Ρωσία.
Ωστόσο οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγη σχέση με αυτά είχαν, αλλά επικέντρωναν στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης του ευρωστρατού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα κόστη θα τεθούν κάτω από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Αν και δεν είπε κάτι τέτοιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
«Στο τέλος ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας κοινός Ευρωπαϊκός Στρατός», συμπληρώνοντας ότι «οι αμυντικές δαπάνες των 28 μπορούν να διαχειριστούν πολύ πιο αποτελεσματικά μαζί».
Παράλληλα δήλωσε ότι «θα χρειαστεί να ξοδεύουμε πολύ περισσότερα σε κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες στην ΕΕ», δίνοντας το στίγμα και προαναγγέλλοντας νέες δαπάνες για εξοπλισμούς.
Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχονται να πιστοποιήσουν την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας Γαλλίας-Γερμανία για τη δημιουργία ενιαίας αμυντικής διοίκησης στην ΕΕ, κέντρου επιχειρήσεων, ξεκάθαρου και αυτόνομου οργανογράμματος και αμυντικών πόρων.
Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν θα πάρει φωτιά η Κριμαία
Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο η επιτάχυνση των διαδικασιών στέλνει σαφές μήνυμα στο NATO ότι τα μακρόπνοα σχέδια του για την περιοχή δεν θα υλοποιηθούν καθώς θα είναι έτοιμος και λειτουργικός ο Ευρωστρατός.
Παράλληλα το μήνυμα που λαμβάνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι ότι πλέον δεν θα υπάρχουν εντάσεις, παραβιάσεις και παρεκκλίσεις καθώς τη φύλαξη της περιοχής αναλαμβάνει ως κράτος η ΕΕ, που συνεπάγεται καλύτερες σχέσεις αλλά και σκληρότερες απαντήσεις.
Χρονικά οι δηλώσεις Σόιμπλε συμπίπτουν με την κορύφωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας και τη διολίσθηση των σχέσεών τους σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του ψυχρού πολέμου, επισημαίνοντας ότι στο νέο σκηνικό θα υπάρξει χώρος και για τον ευρωπαϊκό πόλο.