Ισπανία: Έχει κυβέρνηση, αλλά είναι ακυβέρνητη

Ισπανία: Έχει κυβέρνηση, αλλά είναι ακυβέρνητη

Μια μόλις μέρα μετά την απόφαση των Σοσιαλιστών να επιτρέψουν στον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας απέχοντας από τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, τπ PSOE διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει οποιοδήποτε προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού καταθέσει στο κοινοβούλιο η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Mε τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι η Ισπανία θα παραμείνει αντιμέτωπη με το φάσμα της ακυβερνησίας καθώς τα κόμματα ξεκινούν ένα σκληρό παιχνίδι επιβολής και αντισταθμιστικών οφελών, το οποίο είναι άγνωστο αν θα τελειώσει και που θα καταλήξει.

Οι Σοσιαλιστές ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να εγγυηθούν τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ραχόι, στάση που είναι προφανές ότι έχει στόχο απλά να προστατεύσει τους σοσιαλιστές από την ανάληψη της ευθύνης για νέα προσφυγή στις κάλπες.

Διαβάστε  Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, προς κυβέρνηση συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας αναμένεται εντός ημερών να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έλαβε από τον βασιλιά ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι. Ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Παρότι μετά την εσωκομματική κρίση η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του PSOE η μεταβατική ηγεσία των Σοσιαλιστών συμφώνησε την Κυριακή να απόσχει από την επικείμενη ψηφοφορία προκειμένου να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων 10 μηνών, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δώσει το ελεύθερο στη δεξιά να νομοθετεί.

Διαβάστε  Διαλύθηκε και επισήμως η βασική τρομοκρατική οργάνωση ETA

“Σε καμιά περίπτωση δεν σχεδιάζουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ραχόι ή να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς της”, διεμήνυσε ο Φερνάντεθ σήμερα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βρει πεδία όπου θα εφαρμόσει περικοπές δημοσίων δαπανών ή πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Φερνάντεθ είπε πως ο Ραχόι θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να επιτύχει την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησής του, καθώς για αυτό χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε  Ισπανία: Κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, από τις στάχτες Ραχόι

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.