Ο ISIS κερδίζει από την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας

Η στρατηγική επαναπροσέγγισης με γαλλική πρωτοβουλία και το τοπίο που διαμορφώνεται στη Μοσούλη

Ο ISIS κερδίζει από την κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, υπόκωφα μηνύματα και προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η προσπάθεια ανακτάληψης της Μοσούλης έχει βασιστεί στο σενάριο της συνεργασίας των δυνάμεων του Άσαντ ώστε να ανακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Αν και οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν καταγάγει σχετικά εύκολες αρχικές νίκες οι επικεφαλής είναι πεπεισμένοι ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους προετοιμάζονται για πολύ σκληρές μάχες σε στρατηγικά σημεία.
Όπως αποκάλυψε σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Άμυνας μαχητές του ISIS μεταφέρονται από τη Συρία στο Ιράκ με κατεύθυνση τη Μοσούλη ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή Media τις τελευταίες ημέρες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει τα σύνορα αρκετές δεκάδες μαχητών.
Τούτων δοθέντων, είναι προφανές ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ που ελέγχουν τα περισσότερα συνοριακά περάσματα έχουν στρέψει την προσοχή τους σε μέτωπα κατά των ανταρτών καθιστώντας ευκολότερη τη διέλευση ισλαμιστών.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Την ίδια στιγμή η Τουρκία πλήττει ανενόχλητη κούρδους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στέλνοντας ένα ακόμα μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα η Άγκυρα ετοιμάζεται να καταλάβει στρατηγικές περιοχές, κάνοντας επίδειξη δύναμης.
Σε αυτό το σκηνικό και με τις συμμαχικές δυνάμεις να επικεντρώνουν στη Μοσούλη ο ISIS αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και φαίνεται να ανασυντάσσει τις δυνάμεις με του, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στη Μοσούλη και όχι στο Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται ανηλεώς από δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας.
Αντιλαμβανόμενοι ότι το καθεστώς σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στον ISIS και την ελευθερία στον Άσαντ να πλήξει αντάρτες της αντιπολίτευσης που μέχρι τώρα προστατεύονταν από τις ΗΠΑ και με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό δυνάμεων στο έδαφος, η συμμαχία αναζητά λύσεις… «out of the box».
Την πρωτοβουλία της αναζήτησης κοινού εδάφους φαίνεται ότι έχει αναλάβει η Γαλλία στέλνοντας υπόκωφο μήνυμα μέσω των media, όπου «ανώνυμη» πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας διέρρευσε την είδηση για την εισροή μαχητών του ISIS από τη Συρία στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει απαντήσει με αντίστοιχο ή επίσημο τρόπο, ενώ όμως επιμένει να πλαγιοκοπεί τις ΗΠΑ για τις… «παράπλευρες απώλειες»…

Διαβάστε  Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Τραμπ-Ισραήλ θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο... "λάθος"

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Τρίπολη