Μαχητές του ISIS περνάνε από τη Συρία στη Μοσούλη

Μαχητές του ISIS περνάνε από τη Συρία στη Μοσούλη

Πέρασμα από τη Συρία στο Ιράκ με προορισμό τη Μοσούλη πραγματοποίσαν ομάδες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να ενισχύσουν τις δυνάμεις των τζιχαντιστών που αμύνονται κατά των ιρακινων και συμμαχικών δυνάμεων που εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης Inherent Resolve, στα πλαίσια της οποίας διεξάγεται η επίθεση στη Μοσούλη, πρόκειται για μερικές εκατοντάδες μαχητές οι οποίοι μετέβησαν από τη Συρία στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες με στόχο να ενισχύσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
«Σε αυτό το στάδιο, παρατηρήσαμε μετακινήσεις μαχητών από τη Συρία προς το Ιράκ και όχι το αντίθετο», επισήμανε πηγή κοντά στον Γάλλο υπουργό Άμυνας, που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, η οποία έκανε λόγο για «μερικές εκατοντάδες μαχητές» κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
«Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο ενός σεναρίου όπου το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να αντισταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο» σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεκατρείς υπουργοί Άμυνας χωρών μελών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος (και που μετρά 60 χώρες – μέλη) με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα συναντηθούν την Τρίτη στο Παρίσι για να συζητήσουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων και να εξετάσουν τα διαφορετικά σενάρια που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια και μετά την κατάληψη της Μοσούλης.
«Δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει το Ι.Κ. Υπάρχουν διαφορετικές υποθέσεις, που ξεκινούν από μια γενικευμένη απόπειρα διαφυγής προκειμένου να διασπαρθούν προς νέα μέτωπα έως μια μάχη μέχρις εσχάτων στη Μοσούλη προκειμένου να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες στους Ιρακινούς και στους Κούρδους Πεσμεργκά», ανέφερε η ίδια πηγή.
Οι υπολογισμοί των Δυτικών κάνουν λόγο για 5.000 έως 6.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.
Η συριακή κρίση θα βρεθεί επίσης μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη συνάντηση.
«Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο μαζικής φυγής από τη Μοσούλη προς τη Ράκα», την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επέμεινε η πηγή από το περιβάλλον του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Διαφήμιση