if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μπορεί ο Ντράγκι να χάλασε το big short της Goldman Sachs;

The big short

Εικόνα από την ταινία The Big Short

Προειδοποίηση για κενό άερος στις αγορές μετοχών εξέδωσε η Goldman Sachs υποστηρίζοντας ότι η αδύναμη οικονομική ανάπτυηξη ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο και στην αστάθεια δημιουργώντας σκηνικό που θα αναγκάσει τους επενδυτές να αναζητήσουν χαμηλοτερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ καθώς και η έλλειψη ενιαίας αναπτυξιακής ατζέντας από την ΕΕ.

Η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι και η ευθυγράμμιση των τεσσάρων πιο σημαντικών κεντρικών τραπεζών για στη στρατηγική τους μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στις δεσμεύσεις τους για ανάπτυξη αλλάζει ουσιωδώς τα δεδομένα, περιορίζοντας το ρίσκο και βελτιώνοντας την προβλεψιμότητα παρά τους εγγενείς κινδύνους που δημιουργεί η βεβαιότητα για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Η αδύναμη οικονομία και οι πολιτικοί κίνδυνοι διαχείρισης της στην Ευρώπη και οι υψηλές τιμές στην Αμερική καθιστούν τις αγορές αυτές ιδιαίτερα ευάλωτες  και οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν τη δύσκολη πορεία που θα αντιμετωπίσουν οι αντίστοιχες μετοχές μέχρι το τέλος του έτους.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και σε ετήσια βάση οι δείκτες-καλάθια σημειώνουν απώλειες και η δυναμική των πρόσφατων αντιδράσεων δεν φαίνεται βιώσιμη, εν τούτοις το περιβάλλον παρουσιάζεις σαφείς ενδείξεις βελτίωσης, όπως καταγράφοντας άλλωστε και στην υποχώρηση του δείκτη φόβου VIX.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έχει χάσει πάνω από 6,5% φέτος με τις εκροές επενδύσεων να ανέρχονται στα $ 93 δις μέσα σε μόλις 38 εβδομάδες. Brexit και υποβαθμίσεις τραπεζών συνθέτουν το ασταθές οικονομικό σκηνικό στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με τους επενδυτές να είναι εξαιρετικά δύσπιστοι απέναντι στην ικανότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει την ανάπτυξη και να διασφαλίσει υγιή οικονομία των χωρών δανειστών.

Στις ΗΠΑ η αγορά μοιάζει να βρίσκεται σε υπεραγορασμένη ζώνη καθώς οι αποτιμήσεις των εταιριών λεχουν εκτοχευθεί, όπως φαίνεαι από τα P/E που κινούνται μεσοσταθμικά πάνω από το 18, ένανα μέσου όρου 15,6 τη τελευταία πενταετία. Η δυναμική αυτή δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη καθώς η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν επιταχύνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο ή το αργότερο εντός του πρώτου διμήνου του 2017 δημιουργούν συνθήκες “εξαέρωσης” της αγοράς και δυναμικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Η Goldman Sachs έχει υποβαθμίσει από τον περασμένο μήνα Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μετοχές υποδεικνύοντας ως πιο ασφαλείς και επικερδείς Ασιατικές, όπως η Κίνα, και άλλες αναδυόμενες αγορές.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version