Ένα ιδιαίτερα πικρό κοκτέιλ σερβίρει το ΔΝΤ στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, βάζοντας όμως και ένα “γλυκαντικό” αυτή τη φορά. Η νέα αναθεωρημένη έκθεση του Ταμείου δίνει ανάσες στον οίκο των Σαούντ, καθώς βελτιώνει την αρχική πρόβλεψή του για τη δημοσιονομική τιμή του πετρελαίου, αυτή δηλαδή που χρησιμοποιείται στη σύνταξη του προϋπολογισμού.
Η αναπροσαρμογή είναι απόδειξη των καρπών που αποδίδει η προσπάθεια για συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου και το άνοιγμα του ΟΠΕΚ στη Ρωσία.
Παράλληλα όμως το ΔΝΤ κάνει εντελώς αποκαρδιωτικές προβλέψεις για τους μη πετρελαϊκούς κλάδους, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους από το 1,6% στο 0,3% για το τρέχον έτος και στο 2,6% για το επόμενο.
Παράλληλα επιμένει να ζητά ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς σήμερα το πετρέλαιο αποτελεί το 80% των κρατικών εσόδων, γεγονός που κάνει ευάλωτη τη χώρα και απειλεί με διάλυση το σύστημα δημόσων παροχών.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ η μέση τιμή (για τον προϋπολιγισμό) υπολογίζεται στα 79,7 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το σημερινό αλλά και αισθητά πιο πάνω από την αρχική πρόβλεψη του Απριλίου που έκανε λόγο για 66,7 δολάρια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας για ανάσχεση της πτώσης της τιμής του πετρελαίου αποδίδει καρπούς και αφετέρου ότι η κατάταση των δημοσιονομικών της χώρας βελτιώνεται αισθητά και απαιτούνται λιγότερες περικοπές κρατικών δαπανών.
Ωστόσο η τιμή είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τα 92,90 δολάρια που είχε διαμορφωθεί το 2015.
Θετικά αποτιμά στο δημοσιονομικό προφίλ της χώρας το Ταμείο την έξοδο στις αγορές απ όπου φιλοδοξεί να αντλήσει περί τα 15 δισ. δολάρια για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών.
Η τιμή αυτή εξηγεί και την προώθηση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ από τους Σαουδάραβες, τον περασμένο μήνα προς ενίσχυση της τιμής στην παγκόσμια αγορά, ενώ είχε διαφωνήσει τον Απρίλιο . Το αντίστοιχο μέγεθος για το Ιράν θα κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, $ 55,30, με τη διαφοροποίηση στην οικονομία της να την βοηθά να ξεχωρίσει από τις χώρες του Κόλπου.
Και οι δύο χώρες θα δυσκολευτούν να «νοικοκυρέψουν» τα του οίκου τους, καθώς η μέση τιμή του Brent για το 2016 είναι τα $45 με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις να την τοποθετούν στα $50-$60.
Όσο αφορά άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, η Λιβύη θέλει τιμή στα $216,50 (!) δολάρια το βαρέλι και το μόνο κράτος με δίκαιη τιμή χαμηλότερη των $50 είναι το Κουβέιτ που χρειάζεται $47,80.