Την νέα διαδρομή στον αγώνα για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους σκιαγράφησε με τις δηλώσεις του μετά το ΔΣ της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, ανατρέποντας τα δεδομένα και τις πολιτικές ισορροπίες και θέτοντας σε κίνηση τον μηχανισμό. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ξεκαθαρίζοντας απριόρι ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας και πως για να ξεπεραστεί απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Μάριο Ντράγκι, αν και χαρακτήρισε κάθε συζήτηση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρώιμη, επισήμανε ότι το μείζον ζήτημα είναι το χρέος.
Τούτων δοθέντων η μετέπειτα διατύπωση του για «αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του ελληνικού χρέους με ανεξάρτητο τρόπο από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ», ήταν καταλυτική για τον επανακαθορισμό των ισορροπιών, που στη συνέχεια πυροδότησε την αντίδραση Σόιμπλε κατά του ΔΝΤ.
Με τη δήλωσή του για «ανεξάρτητο τρόπο» ο Μάριο Ντράγκι καθιστά σαφές ότι η ΕΚΤ θα εκπονήσει δική της μελέτη βιωσιμότητας, την οποία θα λάβει υπόψη του για να αποφασίσει την αποδοτικότητα των μέτρων και του αποτελέσματος και δεν θα υιοθετήσει τις μελέτες ούτε του ΔΝΤ, ούτε του SSM.
Διαβάστε επίσης: Μάριο Ντράγκι: Το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
Πιεζόμενη για το ρίσκο που αναλαμβάνει προσπαθώντας να στηρίξει οικονομίες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση η ΕΚΤ αναζητά ασφαλιστικές δικλείδες και μοχλούς αντιστροφής της πολιτικής πίεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε μείζον πρόβλημα, επαναφέρει το θέμα της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και θέτει προ των ευθυνών τους Eurogroup και ΔΝΤ.
Η τοποθέτηση Ντράγκι αν και φαίνεται να τηρεί ίσες αποστάσεις από ESM και ΔΝΤ, εν τούτοις από αρκετούς ερμηνεύεται ως υιοθέτηση της στάσης και της στρατηγικής του ΔΝΤ.
Αν και ακόμα υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο που θα συνεδριάσει επί του θέματος το Eurogroup, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υλοποιεί ήδη στρατηγική που οδηγεί στην αποδέσμευση του Ταμείου από το χρηματοδοτικό σκέλος και την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου της Κομισιόν.
Ακόμα και να είχε διαφανεί μια τέτοια τάση, θα ήταν ιδιαίτερα πρώιμο να χαρακτηριστεί ως στρατηγική ρήξης, καθώς αυτή ακριβώς θα ήταν η εντύπωση που θα ήθελε να δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να μετρήσει τις αντιδράσεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι για την ώρα τα χαρτιά που πέφτουν στο τραπέζι είναι αναμενόμενο και γνωστό ότι θα καούν, αλλά παράλληλα θα προσδιορίσουν το γήπεδο της αντιπαράθεσης και τα όρια της λύσης.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αξιολογήσει ανεξάρτητα τη βιωσιμότητα του χρέους και βάσει αυτής να αποφασίσει για τις επόμενες ενέργειες σχετικά με το QE, διευκρινίζοντας ότι απαιτούνται μέτρα, είναι σαφές ότι βάζει προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν από την πλευρά των δανειστών και όχι της Ελληνικής κυβέρνησης.
Διαβάστε ακόμη: Ντράγκι: Τα καρφιά που δεν ακούστηκαν
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την ταυτόσημη θέση του ΔΝΤ, ο ESM φαίνεται να απομονώνεται στο ζήτημα του χρέους, που πρακτικά συνεπάγεται ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει μεταβληθεί και πως η προσπάθεια επικοινωνιακής εκπαραθύρωσης του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκαταστήσει το status quo.
Ο οδικός χάρτης για το χρέος
Σύμφωνα με το Μνημόνιο και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για να εξεταστεί ουσιαστικά το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ολοκληρωθεί η Β αξιολόγηση και αυτή στην καλύτερη περίπτωση δεν πρόκειται να έχει τελειώσει πριν από το τέλος του έτους.
Εν συνεχεία να εκπονηθούν τρεις διαφορετικές μελέτες βιωσιμότητας από ΔΝΤ, ΕΚΤ και SSM και να εξεταστούν παράλληλα από το EuroWorking Group και το Eurogroup.
Να διατυπωθούν εισηγήσεις κατά την κρίση του EWG και αυτές να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση.
Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βιωσιμότητας να είναι αποδεκτό από όλους τους εμπλεκομένους όπως και η διαδικασία χρηματοδότησής του.