Τα καρφιά Ντράγκι που… δεν ακούστηκαν

Δεν τίθεται θέμα αύξησης επιτοκίων ή μείωσης του QE. Να αλλάξουν πολιτικοί ΕΕ και κυβερνήσεις. συστήνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης

Σαφής, αιχμηρός και λακωνικός ήταν ο Μάριο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Τόσο στο ανακοινωθέν όσο και στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του QE, ούτε ανόδου των επιτοκίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφασίζει».
Το ύφος και ο τόνος των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι είναι ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί τόσο εντός της ΕΚΤ όσο και στις σχέσεις του με τους Γερμανούς και ιδιαίτερα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο περιορισμού της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, στο πλαίσιο πιέσεων από πολιτικούς στη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

euro-area-interest-rate
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όμως και οι συστάσεις του προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όσο και σε κεντρικό επίπεδο για την υιοθέτηση πιο αναπτυξιακού μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει αυτό από την επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Αν και είναι λίγο ασαφές το γενικότερο πλαίσιο, το ειδικό είναι διαυγές, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ φαίνεται να περνάει στην αντεπίθεση και να βγαίνει από τα στεγανά που ζητούσε περισσότερες και πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να «μπαίνει στα χωράφια» των υπουργών Οικονομικών και ιδιαίτερα του Eurogroup, ζητώντας διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Η τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι αλλά και του διοικητικού συμβουλίου έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σε πολλά σημεία το ύφος του κεντρικού τραπεζίτη ήταν τέτοιο που φαινόταν να απαντά ευθέως σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης επέμεινε στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, με την ανακοίνωση της ΕΚΤ να κάνει λόγο για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων, σε επίπεδα ίσα ή και χαμηλότερα από τα τρέχοντα.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου διευκρινίζεται επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του QE.

Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των κεφαλαίων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός ατζέντας, ενώ παράλληλα υπερθεμάτισε για την αποτελεσματικότητα του QE. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δαπανά 80 δισ. μηνιαίως σε αγορές ομολόγων μέχρι και τον Μάριο του 2017.
Ο κεντρικός τραπεζίτης παρέπεμψε στη σύνοδο του Δεκεμβρίου για πιο σαφή στοιχεία και προοπτικές, ενώ ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως από τις εισηγήσεις των επιτροπών, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει το όργανο λήψης αποφάσεων.
Στη μακροοικονομική του ανάλυση ο Μάριο Ντράγκι εστίασε στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των χαμηλών επιτοκίων σε συνδυασμό με τις «σχετικά» χαμηλές τιμές των καυσίμων και της προοπτικής για χαλαρή και επεκτατική νομισματική πολιτική.

Διαβάστε  Proxy war Τσακαλώτου-Ντράγκι μέσω... Ντρούτι, για τα κλειδιά των τραπεζών

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.