Ο Ζιν θέτει θέμα Italexit, ενώ η Allianz φορτώνει ιταλικά ομόλογα

Ο Ζιν θέτει θέμα Italexit, ενώ η Allianz φορτώνει ιταλικά ομόλογα

Λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει την ιταλική περιφέρεια ρίχνει ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, υποστηρίζοντας πως η κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου.

Οι δηλώσεις του Γερμανού οικονομολόγου έρχονται σε μια περίοδο που η διαμάχη των γερμανών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών με τον Μάριο Ντράγκι για τα χαμηλά επιτόκια κλιμακώνεται και ενώ η Allianz “φορτώνει” ιταλικά και ισπανικά ομόλογα προσπαθώντας να επιτύχει αποδόσεις καθώς τα χαμηλά επιτόκια στραγγαλίζουν τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της γερμανίας και της Ευρώπης, δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στη Deutsche Bank.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Η τοξική Allianz είναι το πρόβλημα

Υπ αυτο το πρίσμα και με τη Deutsche Bank να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ο επικεφαλής του Ifo είναι προφανές ότι στοχεύει στην αλλαγή του πεδίου ενδιαφέροντος των αγορών και τη μετατόπισή του στα… οικονομικά του Νότου ώστε να αναστραφεί η τάση εκκροήες κεφαλαίων στη Γερμανία.

Διαβάστε  Σύγκρουση Αβραμόπουλου-Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Ο λόγος για την κρίση της οικονομίας της είναι ότι εξακολουθεί να παράγει εξίσου ακριβά όσο και πριν την οικονομική κρίση.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνο “ερωτικό τρίγωνο” Deutsche Bank-Pimco-Allianz

«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο» είπε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Welt.

«Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική».

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο απελπιστική, ώστε η έξοδός της από την ευρωζώνη είναι μόνο θέμα χρόνου. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη γερμανική εφημερίδα.

Διαβάστε  Σταθεροποιείται η Ιταλία: Πρωθυπουργός ο Κοταρέλι, εκλογές το Φθινόπωρο

H ιταλική οικονομία εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ότι πριν την κρίση και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες πτωχεύσεις. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» ανέφερε. Ο ίδιος δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την ευρωζώνη, αλλά το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδό της.

Επίσης, σημείωσε ο κ. Ζιν, «οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ήδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί».

Διαβάστε  Ανατριχίλα στις αγορές από τα 2,3 τρισ. ιταλικού χρέους που τώρα απειλεί να κουρέψει η νέα κυβέρνηση

Μάλιστα, από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία, σημειώνει η Welt, η οποία υπενθυμίζει ότι ανάλογη άποψη, ότι δηλαδή η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ίδια και ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς στις αρχές Οκτωβρίου.