Ιταλία: Τραπεζικό mega-deal δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας

Ιταλία: Τραπεζικό mega-deal δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας

Με μια τεραστίων διαστάσεων συγχώνευση που θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράεπζας της Ιταλίας ανοίγει και πάλι η αυλαία για το νέο κύκλο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, στη σκιά των προβλημάτων της Banca dei Paschi, μετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη μείωσης του αριθμού των τραπεζών.

Το mega deal που ανακοίνωσαν οι Banco Popolare και Banca Popolare di Milano δημιουργεί μια τράπεζα μαμούθ με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 8,2%, ξεπενρώντας ακόμα και τη Unicredit.

Το νέο τραπεζικό σχήμα θα έχει 4 εκατ. πελάτες, 25.000 εργαζομένους και μερίδιο αγοράς που θα φτάνει το 8,2%.

Διαβάστε  Η Ιταλία επιστρέφει από την Άβυσσο: Συμφωνία Λέγκας-Πέντε Αστέρων για κυβέρνηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Banco Popolare δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση δυο τραπεζών, της Banco Popolare Società Cooperativa και της Banco Popolare di Verona e Novara το 2007.

Η χρηματιστηριακή αξία του νέου ομίλου θα ανέρχεται σε 5,7 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία είναι η UniCredit και η Intesa Sanpaolo.

Διαβάστε  Προσφυγικό: Ο Σαλβίνι προανήγγειλε περισσότερες απελάσεις από την Ιταλία

Η Banco Popolare θεωρείται μια από τις τράπεζες με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια στην Ιταλία. Τα περισσότερα κόκκινα δάνεια έχει αναλογικά η Monte dei Paschi. Τα κόκκινα δάνεια των ιταλικών τραπεζών εκτιμάται ότι συνολικά ανέρχονται σε 360 δισ. ευρώ.

Το ντιλ χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Κάρλο Παντοάν. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είχε πιέσει από την πλευρά του για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να ισχυροποιηθεί ο τραπεζικός κλάδος της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε  Οι αγορές δεν θέλουν κυβέρνηση στην Ιταλία

Προσπάθεια αναδιάρθρωσης κάνει αυτό το διάστημα και η Monte dei Paschi, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίων κατά 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Διαφήμιση