Ολάντ: Πούτιν-Τσίπρας είχαν σενάριο δραχμής

Διαπραγματευτικό χαρτί, έμπνευση του Πούτιν ή σενάριο; Γεύση από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων πριν τη συνθηκολόγηση

Ολάντ: Πούτιν-Τσίπρας είχαν σενάριο δραχμής

Μια όψη του σκληρού παρασκηνίου και των εναλλακτικών σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, της υπόγειας και μυστικής διπλωματίας και της ισορροπίας δυνάμεων δίνει και το βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ, που μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν του απηύθυνε προειδοποίηση ότι η Ελλάδα διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για εγκατάλειψη του ευρώ και βάσει αυτού έχει ζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές.
Το σχέδιο, την ύπαρξη του οποίου δεν θα παραδεχθεί ποτέ κανείς, μπορεί να ήταν πραγματικό, διαπραγματευτικό ή απλά έμπνευση του Πούτιν προκειμένου να κινητοποιήσει τη Γαλλία ώστε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί ακόμα και με τη διαρροή από τα Wikileaks για τις πιέσεις ακόμα και από τον Μπίλ Κλίντον που δεχόταν ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογράψει, γεγονός που στοιχειοθετεί την ύπαρξη σκληρού παρασκηνίου και μιας κυβέρνησης που μελετούσε όλες τις εκδοχές.
Το βιβλίο με τον τίτλο ‘Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά’, περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του Γάλλου Προέδρου σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde.
Σε κάποιο σημείο ο Ολάντ περιγράφει μια συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως διηγείται, ο Ρώσος πρόεδρος του ανέφερε ότι ο Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Μόσχα, που είχε προηγηθεί, τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να τυπώσει χαρτονομίσματα δραχμής στη Ρωσία.

Δείτε αναλυτικά τι γράφει το βιβλίο:

Διαβάστε  Επισπεύδεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία

Στο τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος κατάλαβε ότι ήταν μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit.
Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία (…) Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν’.
Και ο Πούτιν συνεχίζει: ‘Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν κάτι που επιθυμούμε’.
Και η ανάλυση του Ολάντ, όπως γράφεται στο βιβλίο:
«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και δεύτερον για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί».
Τι απαντά το Μαξίμου
Πηγές του μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα όσα αναφέρει ο Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο του σημειώνουν: ‘Υπήρξαν επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από τον Ελληνα Πρωθυπουργό’.

Διαβάστε  Ο Πούτιν βάζει 20 δισ. στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ερντογάν

Διαφήμιση