Η Wells Fargo καρατόμησε τον CEO για την πυραμίδα

Η ακτινογραφία του... Στάμπφ και η αντίδραση της μετοχής της τράπεζας σε δυο infographics

Η Wells Fargo καρατόμησε τον CEO για την πυραμίδα

Η παραίτηση από τους μισθούς και τα μπόνους των 41 εκατ. δολαρίων δεν ήταν αρκετή τελικά για να σώσει την καρέκλα του επικεφαλής της Wells Fargo, με αποτέλεσμα πριν από λίγο να ανακοινωθεί η αποχώρησή του από την τράπεζα.

Ο Τζον Στάμπφ δέχθηκε έντονη κριτική και για το σκάνδαλο με την εσωτερική πυραμίδα των 2 εκατ. πλαστών λογαριασμών που άνοιξαν υπάλληλοι της τράπεζας χρεώνοντας τους πελάτες εν αγνοία τους, για να πιάσουν τους στόχους.
Αν και η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, σε κεφαλαιοποίηση, συμβιβάστκε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με μόλις 185 εκατ. πρόστιμο και 5 εκατ. σε αποζημιώσεις στους παθόντες, εν τούτοις ο αντίκτυπος του σκανδάλου ήταν δυσανάλογα μεγάλος σε όλα τα επίπεδα.

Η αποχώρησή του επικεφαλής και η αναδιάρθρωση στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια είναι ένδειξη της προσπάθειας αλλαγής εταιρικής κουλτούρας και την ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου.
Στο εν τω μεταξύ όμως η Wells Fargo έχασε μεγάλους πελάτες στο επίπεδο της αναδοχής εκδόσεω δημοτικών ομολόγων, ενώ δέχθηκε δημόσιες επικρίσεις ακόμα και από τη Χϊλαρι Κλίντον, για το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας τον Τζον Στάμπφ διαδέχεται ο Τίμ Σλόαν, ενώ διορίζεται και μη εκτελεστικός πρόεδρος, διαριώντας για πρώτη φορά τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, θέση που αναλαμβάνει ο Στέφεν Σάνγκερ.
Ο Σλόαν διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και δυνατότητα να αναλάβει χωρίς να υπάρξει αναστάτωση στην τράπεζα καθώς ήταν μέχρι χθες ο Διευθυντής Λειτουργιών (COO).

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες ελέγχουν το αμερικανικό χρέος

Διαφήμιση