Κλειδί της λύσης στην Ουκρανία ο Turkish Stream

Κλειδί της λύσης στην Ουκρανία ο Turkish Stream

Ένα ακόμα χαρτί στο γεωπολιτικό πόκερ για την Ουκρανία εξασφάλισε η Ρωσία επιτυγχάνοντας την επανέναρξη του έργου του Turkish Stream, καθώς ενεργοποιείται εκ νέου ο σχεδιασμός της Gazprom για μεταφορά του αερίου από τον Turkish Stream στον South Stream από το 2019.

Με την προοπτική αυτή πλέον ορατή η Μόσχα μπορεί να παίξει ακόμα πιο σκληρό παιχνίδι με το Κίεβο. Μετά τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για Turkish Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, η Ρωσία εκτιμάται ότι θα υιοθετήσει παρελκυστική πολιτική στην Ουκρανία αποδεχόμενη τις καθυστερήσεις του Κιέβου στην υλοποίηση της συμφωνίας, με προοπτική να δυναμιτίσει τις σχέσεις όταν θα είναι σε θέση να παρακάμψει τη χώρα ως δίοδο του αερίου προς την Ευρώπη.
Ανεβάζοντας την πίεση και το χρόνο αναμονής για συμφωνία ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξέρει ότι αποσταθεροποιεί τον Πέτρο Ποροσένκο, προοπτική στην οποία συμβάλλει και η επανεμφάνιση της Γιούλια Τιμοσένκο στην πολιτική σκηνή.
Με ΔΝΤ να καθυστερεί τη δόση του δανείου προς το Κίεβο η θέση του προέδρου της Ουκρανίας καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής, ένδειξη ότι και οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους στη χώρα.
Με την ένταση με το NATO να βρίσκεται στο κόκκινο ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ θα ήταν διατεθειμένες να ρισκάρουν σύγκρουση με τη Ρωσία για την ενίσχυση του προέδρου της χώρας.
Με δεδομένη πλέον την προοπτική εναλλακτικής λύσης για την παροχή αερίου προς την ΕΕ η στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση θα αδυνατίσει, με προοπτική την άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, που ανοίξει το δρόμο για τη ντε φάκτο αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας.

Διαφήμιση