Συνολικά κεφάλαια 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ άντλησε σιωπηρά η Deutsche Bank από τις αγορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ενισχύοντας τη ρευστότητά της ενόψει συμβιβασμού με τις ΗΠΑ για την υπόθεση του προστίμου των 14 δισ. για τα subprimes. Η γερμανική τράπεζα υπό την πίεση των αγορών και με όντας στο επίκεντρο ακόμα και των πολιτικών εξελίξεων αναγκάστηκε να προβεί σε κινήσεις ενίσχυσης της ταμειακής της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας με την έκδοση δυο ομολογιακών δανείων.
Το πρώτο, ύψους 3 δισ. το εξέδωσε προ μιας εβδομάδας και ενώ οι συζητήσεις με αμερικανικές αρχές βρίσκονταν σε εξέλιξη. Το δεύτερο εκδόθηκε χθες και μέσω αυτού η τράπεζα άντλησε περί τα 1,5 δισ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως το γεγονός ότι το premium που αναγκάστηκε να προσφέρει η τράπεζα έφτασε το 3 και 2,9%, αντίστοιχα για κάθε έκδοση, διπλάσια δηλαδή πέρυσι.
Σύμφωνα με το Bloomberg τα ομόλογα έχουν λήξη το 2021 και προσφέρουν κουπόνι 4,25%, γεγονός που δείχνει ότι η τράπεζα έχει μεν πρόσβαση στις αγορές αλλά όχι για μακροπρόθεσμο δανεισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2017 όταν και θα ενεργοποιηθεί η νομοθεσία του bail in στη Γερμανία, οπότε οι ομολογιούχοι θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επωμιστούν ζημιές στο κεφάλαιο σε περίπτωση… «ατυχήματος».
Διαβάστε επίσης: Δεν είναι η Deutsche Bank το πρόβλημα, η Βασιλεία ΙΙΙ είναι
Η εκτόξευση των αποδόσεων, αν και θεωρείται αναμενόμενη μετά τον πανικό που έχει δημιουργηθεί κα την υποχώρηση των μετοχών, είναι η «βούλα» των αγορών ότι η Deutsche Bank δεν έχει απλά αυξημένο ρίσκο, είναι ουσιαστικά επικίνδυνη.
Η εκτόξευση της απόδοσης στο 2,9% τη στιγμή που η ΕΚΤ δανείζει με αρνητικά επιτόκια, χρεώνει τόκους για τις καταθέσεις και το γερμανικό bund προσφέρει αρνητικές αποδώσεις είναι σαφές ότι αποτελεί μήνυμα προς τη γερμανική τράπεζα αλλά και για την οικονομία της χώρας. Οι αγορές αναγνωρίζουν υπερβάλλον ρίσκο και καμία διάθεση αντιμετώπισης του προβλήματος.