Τελική συμφωνία για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream υπέγραψαν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, χθες, στις 10 Οκτωβρίου στο πριθώριο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ που διοργανώνεται στην Τουρκία. Παράλληλα όμως οι δυο ηγέτες συμφώνησαν σε ενιαία στρατηγική στη Συρία και ιδιαίτερα για το Χαλέπι και την τουρκική επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις -και από τη Μόσχα- καθώς στόχευε τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής.
Η συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των κρατών μετά την έγγραφη συγνώμη του Τούρκου προέδρου για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Η ενεργειακή συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας στέλνει παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα επιλογής στρατοπέδου στη Συρία για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εντάσσεται πλέον στον άξονα της Μόσχας, προσδοκώντας αναβάθμιση του ρόλου του.
Αν και ο Βάντιμιρ Πούτιν συμμερίζεται η θέση των ΗΠΑ για την Τουρκία και δεν επιθυμεί τη αναπροσαρμογή των ισορροπιών στην περιοχή, εν τούτοις και όντας απομονωμένος ακόμα και από τη φυσικό του σύμμαχο τη Γαλλία αναζητά νέους συμμάχους και πιονέρους για να υλοποιήσει τη στρατηγική του.
Οι εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις και στο συριακό μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ήταν σε μεγάλο βαθμό προδιαγεγραμμένες μετά τη σύγκρουση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον και της προσπάθειας της Μόσχας να διευρύνει την επιρροή και το ρόλο της στο συριακό.
Η υπογραφή τα ης συμφωνίας για τον Turkish Stream σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου δίνουν σημαντική γεωπολιτική ώθηση στην Τουρκία, ενώ προοπτική πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία σε αυτή τη φάση μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων και να οδηγήσει σε νέο χάρτη ακόμα και επαναχάραξη συνόρων στη Συρία.
Ήδη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Πούτιν και Ερντογάν δεσμεύθηκαν στη στήριξη της πρωτοβουλίας de Mistura για τον αφοπλισμό των ανταρτών στο Χαλέπι, ενώ ανακοίνωσαν στενότερη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σε στρατιωτικό επίπεδο.
Αν και δεν αναφέρθηκαν στη δημιουργία γκρίζας ζώνης εντός της Συρίας, το θέμα του buffer zone παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του Ταγίπ Ερντογαν και η επιθετικότητά του στην κατεύθυνση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι τροφοδοτείται από τη συμφωνία με τον Πούτιν.