Η ανάγκη για ενιαία πολιτική και συμπαγές μέτωπο αποδείχθηκε το “αστέρι” του Ιράν στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, καθώς η Σαουδική Αραβία υπό το φόβο της άναρχης συμπεριφοράς του Ιράν παραχώρησε σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων και ένα συμβόλαιο 2,2 δισ.
Το Ιράν μαζί με τη Λιβύη και τη Νιγηρία, είναι οι χώρες που εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία για μείωση παραγωγής στη συνάντηση στο Αλγέρι και τους επιτράπηκε να παράγουν σε μέγιστα επίπεδα προς ανάκαμψη τους. Ενδεχόμενη προοπτική «ταβανιού» στην παραγωγή του δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε και οι ποσοστώσεις για τις υπόλοιπες χώρες παραγωγούς οι οποίες αναμένονται πριν την επόμενη συνάντηση στη Βιέννη τον επόμενο μήνα.
Οι σημαντικές παραχωρήσεις που εξασφάλισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, στη συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών χωρών στο Αλγέρι την περασμένη εβδομάδα, επιταχύνουν την αναζωογόνηση της ρημαγμένης από τις κυρώσεις βιομηχανίας ενέργειας της χώρας.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν προχώρησε σε συμφωνία $ 2,2 δις με την Persia Oil & Gas Industry Development Co. και αναμένεται και η ανακοίνωση μιας δεύτερης σύμβασης με τοπική εταιρεία την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ανακοινώσεις αφορούν νέου τύπου σύμβαση, σχεδιασμένη να αξιοποιήσει καλύτερα τις επενδύσεις σε αργό και φυσικό αέριο. Και παρότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου οι νέες επενδύσεις να αποδώσουν και να ενισχύσουν την αγορά, ο υπουργός πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh, επισημαίνει την αναγκαιότητα τους χαρακτηρίζοντας τες ζωτικής σημασίας για την αύξηση των μακροπρόθεσμων εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη σταθερή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στο Ιράν, με την πρόβλεψη για ανάπτυξη τουλάχιστον 4,5% την περίοδο 2016-17, και η αποδεδειγμένη πλέον ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου, ενισχύουν σημαντικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ρουχανί στην προσέλκυση επενδύσεων από διεθνής εταιρείες πετρελαίου, σε περίοδο μάλιστα μάχης επανεκλογής.
Το Ιράν διεκδικεί ημερήσια παραγωγή 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως, προκειμένου να ανακτήσει το προ-κυρώσεων μερίδιο του στην αγορά, με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον Αραβικό Κόλπο να έχουν ήδη συμφωνήσει στον περιορισμό της δικής τους παραγωγής. Η αύξηση όμως πέραν των 3,8 εκατ βαρελιών την ημέρα, φαίνεται να υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας και να είναι εφικτή μόνο με ξένες επενδύσεις, οικονομικά και τεχνολογικά.