Και ο Πολ Ράιαν άδειασε τον Τράμπ

Και ο Πολ Ράιαν άδειασε τον Τράμπ

Ως πολύ ισχυρό πλήγμα καταγράφεται από αναλυτές αλλά και εσωτερικά στο επιτελείο του Ντόναλντ Τράμπ η απόσυρση της στήριξης από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, παρά τις απειλές του υπουψηφίου για την προεδρία ότι θα “απαντήσει αναλόγως σε όλους τους υποκριτές που τον αδειάζουν”.

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το σκάνδαλο με τα σεξιστικά σχόλια του Ντόναλντ Τράμπ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι υποψήφιοι για το Κογκρέσο στις εκλογές που επίσης γίνονται στις 8 Νοεμβρίου έχουν αποστασιοποιηθεί ή εγκαταλείψει τον κ. Τραμπ τις τελευταίες ημέρες. Ορισμένοι τον έχουν καλέσει να παραδώσει το προεδρικό χρίσμα, κάτι που ο ίδιος έχει απορρίψει.
Την πίστη του στον Ντόναλντ Τράμπ επαναβεβαίωσε, διαψεύδοντας σενάρια απόσυρσής του, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πένς.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, διαμήνυσε τη Δευτέρα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με άλλα στελέχη ότι δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τον κ. Τραμπ, ούτε θα πραγματοποιήσει κοινές εμφανίσεις μαζί του.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Η κίνηση του κ. Ράιαν ήλθε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο όπου ο μεγιστάνας υποψήφιος κάνει προσβλητικά σεξουαλικά σχόλια για τις γυναίκες, και παρά την ικανοποιητική επίδοση του κ. Τραμπ στο δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η πρώτη επίσημη δημοσκόπηση μετά την τηλεμαχία έφερε την Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον να προηγείται του κ. Τραμπ με 11 μονάδες, 46% έναντι 35%.

Διαβάστε  Ο Τραμπ τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με το Ιράν

Αν και ο κ. Ράιαν δεν απέσυρε την τυπική στήριξή του για την προεδρική υποψηφιότητα του κ. Τραμπ, κατέστησε σαφές ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αφιερώσει τον χρόνο του αποκλειστικά στην προάσπιση των Ρεπουμπλικανικών πλειοψηφιών στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Το εν λόγω μήνυμα ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι ένας από τους επιφανέστερους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικάνων είναι πλέον διατεθειμένος να δεχτεί την επικράτηση της κ. Κλίντον στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο, και πλέον έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στην προεδρία της.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Απαντώντας μέσω Twitter, ο κ. Τραμπ σχολίασε αιχμηρά ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να ασχολείται περισσότερο με το να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση, με παρά να «πολεμά τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο».