FT: Στημένα τα stress tests υπέρ Deutsche Bank

Σε κίνδυνο η αξιοπιστία της ΕΚΤ στις αγορές και τα ίδια τα stress tests

FT: Στημένα τα stress tests υπέρ Deutsche Bank

Πληροφορίες που αν επιβεβαιωθούν θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών stress tests και την αξιοπιστία της ΕΚΤ και της SSM σε μια ιδιαίτερα κρισιμη περίοδο δημοσίευσαν χθες οι Financial Times. Σύμωνα με το δημοσίευμα ΕΚΤ, SSM και EBA συμφώνησαν στο ημίφως να αναγνωρίσουν έσοδα 4 δισ. από την πωλησή συμμετοχής στην κινεζική τράπεζα Hua Xia, τα οποία ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταγραφεί, ώστε να περάσει την άσκηση η γερμανική τράπεζα και να μην βρεθεί στο όριο ή να κοπεί όπως συνέβη στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για βαρύτατη καταγγελία η οποία αρκεί για να προκαλέσει κλυδωσνιμούς στην ΕΚΤ και να εκθέσει τόσο τους επόπτες όσο και τις παρεμβάσεις του Βερολίνου στους θεσμούς, υποσκάπτοντας μάλισταν την αξιοπιστία τους για ίδιον όφελος.
Αν ισχύουν αυτές οι καταγγελίες τότε αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους η EBA και το Βερολίνο “μαλάκωσαν” όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες και την επαναφορά του bailin επί τάπητος, καθώς και τη χαλάρωση απέναντι στην Ιταλία.

Διαβάστε  Οι Αμερικάνοι πιέζουν τη Deutsche Bank, ο ρόλος των Κινέζων ενισχύεται

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 22% τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 14 δισεκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής του Ιουλίου ως ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας της.

Οι Financial Times όμως πληροφορήθηκαν, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ότι το αποτέλεσμα της βελτιώθηκε χάρη σε μια ειδική παραχώρηση, που συμφωνήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι η εποπτεύουσα Αρχή.

Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν έσοδα 4 δισ. δολαρίων από την πώληση του μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα Hua Xia, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, που ήταν η προθεσμία για να ληφθούν υπόψη συναλλαγές των τραπεζών στα αποτελέσματά τους.

Διαβάστε  Ο Ντράγκι προανήγγειλε το θάνατο το QE τον Δεκέμβριο

Η πώληση στη Hua Xia συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και αντιμετωπίζει καθυστέρηση, καθώς δεν ορίστηκε καταληκτική προθεσμία των ρυθμιστικών Αρχών τον περασμένο μήνα.

Τα Stress Tests του SSM
Τα Stress Tests του SSM

Ο χειρισμός της συναλλαγής με τη Hua Xia παρουσιάσθηκε σε μία υποσημείωση των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής για τη Deutsche Bank.

Για καμία άλλη από τις 50 τράπεζες, που πέρασαν από τα stress tests, δεν υπήρξαν ανάλογες υποσημειώσεις, αν και αρκετές από αυτές είχαν κάνει συμφωνίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.

Σε μία περίπτωση, η ισπανική τράπεζα Caixabank ολοκλήρωσε την πώληση στοιχείων ενεργητικού της στο εξωτερικό, ύψους 2,65 δισεκ. ευρώ, στη μητρική της εταιρεία Criteria Holding τον Μάρτιο, αλλά δεν της επιτράπηκε να περιλάβει το αποτέλεσμα της πώλησης στα αποτελέσματά της.

Διαβάστε  Έφοδος EBA στις τράπεζες τον Ιούλιο με εντολή της Κομισιόν

Το ποσοστό κοινού μετοχικού κεφαλαίου πρώτης βαθμίδας (common equity tier one) της Deutsche Bank μειώθηκε στο 7,8% με το υποθετικό δυσμενέστερο σενάριο της άσκησης (προστίμων, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης).

Χωρίς την ώθηση από τη συναλλαγή με τη Hua Xia, το ποσοστό θα διαμορφωνόταν στο 7,4%, ένα επίπεδο άνετα μεγαλύτερο από το εποπτικά οριζόμενο ελάχιστο ποσοστό.

Ωστόσο, το υψηλότερο ποσοστό που ανακοινώθηκε βοήθησε να καθησυχαστούν οι επενδυτές που ήταν όλο και πιο ανήσυχοι σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.