Εμπλοκή στις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας, λόγω Συρίας-Ερντογάν

Η προστριβή για τη Συρία εξελίσσεται σε κρίση λόγω... Τουρκίας

Εμπλοκή στις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας, λόγω Συρίας-Ερντογάν

Σε κρίση διμερών σχέσεων εξελίσσεται η διαφωνία της Μόσχας στο Γαλλικό σχέδιο που οδήγησε σε veto στον ΟΗΕ. Αν και μέχρι χθες το Κρεμλίνο επέμενε ότι προετοιμάζεται η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Παρίσι, σήμερα, μετά τη διαπίστωση σύμπτωσης Πούτιν-Ερντογάν στη στρατηγική για τη Συρία, τα Ιλίσια Πεδία ανακοίνωσαν ότι ο Πούτιν ανέβαλε την προγραμματισθείσα για τις 19 Οκτωβρίου επίσκεψή του.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επιχειρηθεί μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της κατάστασης εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η ένταξη της Τουρκίας στο ρωσικό μέτωπο και η σύμπτωση επί της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί επί συριακού εδάφους έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναβολή του ταξιδιού Πούτιν στο Παρίσι.
Μέχρι χθες πάντως ο Φρανσουά Ολάντ επεδείκνυε σκεπτικότητα για τη σκοπιμότητα μιας συνάντησης με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ το Κρεμλίνο επέμενε ότι όλα εξελίσσονται βάσει προγράμματος.
Χθεσινό μάλιστα δημοσίευμα του Russia Today αναδεικνύει πιέσεις από την αντιπολίτευση στον Ολάντ για τη συνάντηση με Πούτιν.
Περίεργο είναι και το γεγονός ότι τα Ιλίσια Πεδία ανακοίνωσαν την αναβολή της επίσκεψης Πούτιν και όχι το Κρεμλίνο.
Το περασμένο Σάββατο, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την αμφιβολία για το αν θα πρέπει να δεχτεί στο Ελιζέ τον Βλαντίμιρ Πούτιν εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στο Χαλέπι, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας , Ζαν Μaρκ Ερό , προειδοποίησε χτες ότι, ο Φρανσουά Ολάντ θα πει «αλήθειες» στον Ρώσο ομόλογό του, αν αποφασίσει να τον δεχτεί στις 19 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, είναι προφανές» επανέλαβε ο Ερό. Ωστόσο, ο ίδιος είχε τονίσει ότι, η Ρωσία είναι «μια χώρα εταίρος, κι όχι αντίπαλο».
Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωσία άσκησε βέτο στο γαλλικό ψήφισμα του ΟΗΕ για παύση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι το βράδυ του Σαββάτου.

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είχε προγραμματίσει να εγκαινιάσει μία νέα Ρωσοορθόδοξη Εκκλησία και να επισκεφθεί μία ρωσική έκθεση τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα.Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο γαλλικό TF1′ s Quotidien ότι θα ξανασκεφτεί την πρότασή του να υποδεχτεί τον Πούτιν στο Ελιζέ.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Υπήρξαν επαφές μεταξύ του Κρεμλίνου και του Ελιζέ σήμερα το πρωί προσφέροντας μία επίσκεψη εργασίας για το θέμα της Συρίας, αποκλείοντας όμως όλες τις άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στις οποίες ο Ολάντ θα μπορούσε να λάβει μέρος. Σε απάντηση της πρότασης , η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι για τις 19 Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις επιδέχονται πολλών ερμηνειών ως προς τα κίνητρα, τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα όμως είναι σαφή:
Η Μόσχα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο μέτωπο στην περιοχή με τη συμμετοχή της Τουρκίας, του Ιράν τους Αζερμπαϊτζάν και της Κίνας, ενώ η αμερικανική συμμαχία περιορίζεται στις ομάδες ανταρτών, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη χρήση των νατοϊκών βάσεων στην Τουρκία, όπου έχουν ανακύψει αρκετά προβλήματα.
Στην πραγματικότητα η λειτουργία του NATO αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα καθώς αποδυναμώνεται, οι δυνάμεις του φαίνεται να έχουν διαφορετική στόχευση και συμφέροντα από τις τουρκικές οι οποίες θα δρουν υπό τη ρωσική ασπίδα στην περιοχή.
Σε τακτικό επίπεδο η παρουσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο έδαφος περιορίζεται και θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί η ανάπτυξη νέων τμημάτων και η αναδιάρθρωση παλαιών ώστε να μην υποστούν περαιτέρω απώλειες από βομβαρδισμούς.
Η επιλογή της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που έχει εισηγηθεί η Χίλαρι Κλίντον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία και για το λόγο αυτό απορρίπτεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο