Προσφυγικό: Λεφτά και στήριξη υποσχέθηκε η Μέρκελ στον Νίγηρα

Προσφυγικό: Λεφτά και στήριξη υποσχέθηκε η Μέρκελ στον Νίγηρα

Οικονομική βοήθεια 77 εκατομμυρίων ευρώ και υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας του Νίγηρα με δωρεά στρατιωτικών οχημάτων ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή με τον πρόεδρο της φτωχότερης χώρας στον κόσμο, Μαχαμάντο Ισούφου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται τον Νίγηρα στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας σε χώρες της Αφρικής για την σύναψη συμφωνίας και την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Ο Ισούφου αν και καλωσόρισε την οικονομική και υλική στήριξη της Γερμανίας κάλεσε για μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ και χώρες-μέλη της ώστε να γίνει ρεαλιστικός ο στόχος της αντιμετώπισης των ροών.

Διαβάστε επίσης: Το “ύποπτο” ταξίδι της Μέρκελ στην Αφρική

Διαβάστε  Ο Τραμπ αποκάλυψε δημοσίως τα ευρωπαϊκά του πιόνια, στην... Ιερουσαλήμ

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαθέσει 1,8 δισ. από τον προϋπολογισμό της για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Αν και ο Νίγητας δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή μετανάστευση προς την ΕΕ και προς τη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι η χώρα είναι «πέρασμα» για μετανάστες και προσπαθεί να την εντάξει σε ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχει το Μάλι και η Αιθιοπία.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Καλά πληροφορημένες πηγές όμως επισημαίνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα προέρχεται από το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν και την Ερυθραία, χώρες όμως με δικτατορικά καθεστώτα (εκτός του Νοτίου Σουδάν) με τις οποίες δεν μπορεί επισήμως να συνδιαλέγεται η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι η Αφρική των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων είναι το βασικό πρόβλημα στη μετανάστευση και πως για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η ΕΕ να συνάψει συμφωνίες με τις χώρες της Βορείου Αφρικής, οι οποίες αποτελούν το εφαλτήριο για την Ευρώπη.
Η Άνγκελα Μέρκελ αν και ξεκαθάρισε ότι μια βιώσιμη λύση προϋποθέτει επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την μη επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων.
Όλα αυτά ενώ η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ και τα ποσοστά του CDU δέχονται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας του προσφυγικού και της κλιμάκωσης βίας και της τρομοκρατίας.

Διαβάστε  Σε υψηλά 15μήνου ο πληθωρισμός στη Γερμανία