Πανικός από Flash crash της στερλίνας στην Ασία

Πανικός από Flash crash της στερλίνας στην Ασία

Βουτιά που σακάτεψε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και προκάλεσε πανικό σε ολόκληρο τον κόσμο σημείωσε νωρίς το πρωί η στερλίνα κατά τις συναλλαγές στην Ασία, σε ένα flash crash το οποίο οι traders αποδίδουν στη στιγμιαία ενεργοποίηση αυτοματοποιημένων εντολών stop-loss.

Μέσα σε δυο λεπτά η βρετανική λίρα έχασε 6,1% υποχωρώντας σε νέο χαμηλό 31 ετών απέναντι στο δολάριο στα 1,1841 δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg τουλάχιστον σε μια πλατφόρμα έγινε πράξη και στο 1,1378.
Ανάλογες κινήσεις έχουν καταγραφεί τόσο σε μετοχές όσο και σε παράγωγα προκαλώντας flash crash ακόμα και στον S&P 500 στις ΗΠΑ. Ωστόσο η συχνότητα των περιστατικών και οι επιπτώσεις που έχουν αυτές οι διακυμάνσεις αποδεικνύουν ότι το ρίσκο ενισχύεται, η ανασφάλεια γίνεται το «νέο φυσιολογικό» και πως η μόνη σίγουρη στρατηγική είναι πλέον «με το χέρι στη σκανδάλη».
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που μιλούν για πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τις αγορές συναλλαγματικών ισοτιμιών και για κινήσεις οι οποίες θα τραβήξουν, ντε φάκτο- την προσοχή των αρχών οδηγώντας –κατά πάσα πιθανότητα- σε νέο αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας.
Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της στερλίνας ανακτήθηκε σχετικά γρήγορα με το νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,2427 δολάρια με απώλειες 1,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Τόκιο.
Οι traders εκτιμούν ότι η πτώση είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνου λάθους ή του λεγόμενου «fat finger» που οδήγησε στην αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση εντολών πωλήσεων σε μια στιγμή που η συνολική ρευστότητα της αγοράς ήταν περιορισμένη και συνεπώς οι όγκοι δεν απορροφήθηκαν άμεσα.

Διαβάστε  Η κόντρα Τραμπ-ΕΕ για Ιράν οδηγεί σε διεθνές τραπεζικό βραχυκύκλωμα λόγω Swift