2000+350 emails της Χίλαρι, από Wikileaks και Γερουσία

2000+350 emails της Χίλαρι, από Wikileaks και Γερουσία

Με τη δημοσιοποίηση 2,000 e-mails από το Wikileaks δυο μόλις ημέρες πριν από το δεύτερο debate των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ συνεχίζεται η αντιπαράθεση. Η πολιτική ατζέντα ανασυντάσσεται και το θέμα των χειρισμών της Χίλαρι και του επιτελείου της επανέρχεται στο προσκήνιο.

Οι Δημοκρατικοί δείχνουν τον Βλάντιμιρ Πούτιν ως υποκινητή και ενορχηστρωτή των επιθέσεων αυτών, θέση που όλο και περισσότερο ενστερνίζεται και η Λευκός Οίκος.
Το νέο υλικό έρχεται ταυτόχρονα μετά τη δημοσιοποίηση 350 διαγραμμένων μηνυμάτων από τον προσωπικό server της Χίλαρι Κλίντον από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Το υλικό που αποδέσμευσε, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους επιτροπή της Γερουσίας, αφορά τον συντονισμό ανθρώπων του Λευκού Οίκου με στελέχη του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον για τον συντονισμό των απαντήσεων στις διαρροές.
Οι συζητήσεις τους συμπεριλαμβάνουν ένα αίτημα από την διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Παλμιέρι, προς την ομόλογό της στο υπουργείο Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι, για να εξασφαλίσουν ότι ο Τζον Κέρι δεν θα δέχεται ερωτήσεις από τα ΜΜΕ που θα αφορούν την διαχείριση των emails από την Κλίντον, αναφέρει η «Wall Street Jounal», η οποία ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της τα έγγραφα.
Νωρίτερα, στα μέσα του 2015, η κ. Παλμιέρι είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για να ενταχθεί στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, ωστόσο βρίσκονταν ακόμα στον Λευκό Οίκο όταν έστειλε το email.
Επιπλέον, η κ. Παλμιέρι βοηθούσε την κ. Ψάκι να πάρει αυτή την θέση της στον τομέα της Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο. «Συμφωνώ απόλυτα και δουλεύω πάνω σε αυτό», απάντησε η κ. Ψάκι στο αναφερόμενο email, η οποία λίγες εβδομάδες αργότερα μετακινήθηκε στον Λευκό Οίκο.
Μία μέρα μετά την ανταλλαγή των emails, η κ. Ψάκι απάντησε: «Καλό είναι να σκοτώσουμε την ιδέα του CBS». Πράγματι, ο Τζον Κέρι δεν δέχτηκε ποτέ ερώτηση για τα email κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο «CBS».
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε και να μην τον ρωτήσουν για τα emails», είχε γράψει η κ. Παλμιέρι στην κ. Ψάκι, αναφερόμενη στη συνέντευξη που θα έδινε ο κ. Κέρι στο «CBS».
Σε άλλο email, o κορυφαίος ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάτρικ Κένεντι, διαβεβαίωσε έναν δικηγόρο της Κλίντον πως ενάντια σε αυτά που ισχυρίζονται τα ΜΜΕ, κανείς αξιωματούχος του υπουργείου του δεν έχει καταθέσει στο Κογκρέσο πως η Κλίντον έσφαλε με την υπόθεση των emails.
Η Μέρεντιθ ΜακΓκίχι, επικεφαλής της πολιτικής, των προγραμμάτων και της στρατηγικής στην μη κομματική οργάνωση Issue One και ειδική στην ηθική και τα οικονομικά των εκστρατειών, δήλωσε στην «WSJ» ότι η ανταλλαγή των emails δεν εγείρει ποινικό ζήτημα, καθώς οι ομοσπονδιακοί νόμοι επιτρέπουν στο προσωπικό του Λευκού Οίκου να εμπλέκονται στην πολιτική δραστηριότητα.
Η διαχείριση των emails από την Χίλαρι Κλίντον έχει υπάρξει σημαντικό πρόβλημα στην πορεία της προς τον Λευκό Οίκο με τους Ρεπουμπλικανούς να ισχυρίζονται ότι έδειξε αμέλεια αναφορικά με τα κυβερνητικά μυστικά και καταδεικνύει ότι έχει κακή κρίση σε ζητήματα απόρρητων πληροφοριών.
Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της τον προηγούμενο μήνα λέγοντας πως ο Λευκός Οίκος του Ομπάμα γνώριζε πως η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιούσε ιδιωτικό διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Η κ. Κλίντον έχει παραδεχτεί πως η διαχείριση των emails ήταν λανθασμένη, ωστόσο έχει αρνηθεί πως τέθηκαν σε κίνδυνο τα κρατικά μυστικά.
Τα νέα μηνύματα που δημοσιοποίησε το Wikileaks καλύπτουν μια ευρεία περίοδο από το 2009 έως το 2016, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε επικοινωνίες του επικεφαλής της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον και πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, επί Μπιλ Κλίντον, Τζον Ποντέστα.
Πρόκειται για επικοινωνίες σχετικά με το Ιράν, τη Λιβύη και τον Καντάφι απ όπου φαίνεται ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και όχι και τόσο διαφανείς χειρισμοί.

Διαφήμιση