Ο Αβραμόπουλος εγκαινιάζει σήμερα την Ευρωπαϊκή ακτο-συνοριοφυλακή

Ελπίδες Γιούνκερ για σταδιακή επαναλειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν

Ο Αβραμόπουλος εγκαινιάζει σήμερα την Ευρωπαϊκή ακτο-συνοριοφυλακή

Σήμερα στη Βουλγαρία τίθεται σε λειτουργία η νέα Ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτο-συνοριοφυλακής με έργο διασφάλιση των Ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Η νέα «υπηρεσία» όπως χαρακτηρίζεται στα κοινοτικά έγγραφα θα διεξάγει ελέγχους και περιοδικές αναλύσεις ρίσκου και διαδικασιών τόσο για τον έλεγχο της μετανάστευσης όσο και για την εσωτερική ασφάλεια.

Η υπηρεσία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με έδρα τη Βουλγαρία.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι κομβικής σημασίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αλλά και για την πολιτική σταθεροποίηση των Ανατολικών χωρών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν η νέα υπηρεσία θα διασφαλίζει το επίπεδο φύλαξης των συνόρων, θα πραγματοποιεί υποχρεωτικούς ελέγχους, αναγνωρίζοντας τρύπες και «τυφλά» σημεία και θα συστήνει μέτρα συμμόρφωσης των χωρών.
Παράλληλα όμως η Ευρωπαϊκή ακτο-συνοριοφυλακή θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει άμεσα το δυναμικό της αντλώντας από «δεξαμενή» 1500 στελεχών, ώστε να υπάρχει άμεση ενεργοποίηση σε περιόδους κρίσεων.
Η νέα υπηρεσία θα έχει και κομβικό ρόλο στο ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων, διασφαλίζοντας την τήρηση των συμφωνιών υπό το μανδύα της Κομισιόν.
Η Κομισιόν προσδοκά ότι με την ενεργοποίησή της ακτο-συνοριοφυλακής θα καταστεί πιο προσιτή η επαναλειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν.

Διαβάστε  Mega-deal 3,8 δισ. για πυραύλους Patriot υπέγραψαν ΗΠΑ-Πολωνία

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Η ΕΕ δεν δέχεται τις εξηγήσεις της Πολωνίας, επιμένει στο άρθρο 7