ΔΝΤ: Χρωστάμε 152 τρισ. στους… “εξωγήινους”

ΔΝΤ: Χρωστάμε 152 τρισ. στους… “εξωγήινους”

Η παγκόσμια οικονομία και οι τράπεζες ζουν από τύχη, αυτό συμπεραίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι το χρέος του Δημοσίου και των μη-χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων ανέρχεται στα 152 τρισ. δολάρια, ήτοι το 255% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αν και οι αναλυτές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει «σημείο συναγερμού» παραδέχονται ότι το υπερβάλλον χρέος και η έλλειψη αναπτυξιακής δυναμικής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος συνδυασμός.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι δαπανηρά, καθώς συχνά οδηγούν σε οικονομικές υφέσεις οι οποίες είναι βαθύτερες και πιο μακρόχρονες από τις φυσιολογικές υφέσεις» του οικονομικού κύκλου, εκτίμησε ο Βίτορ Γκασπάρ, επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Διαβάστε  Σύνδεση χρέους-αποκρατικοποιήσεων ζητά η Γερμανία

Η αύξηση του χρέους καταγράφεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επωφελήθηκε από την περίοδο «φθηνού χρήματος» την οποία εισήγαγε η πολιτική χαλάρωσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Ταμείο. Στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρέους.

national-debt
Εν μέσω της άτονης ανάπτυξης, το χρέος αυτό αποδεικνύεται σήμερα βαρύ μειονέκτημα για πολυάριθμες επιχειρήσεις, ιδίως στην Κίνα. «Το υπερβολικό δημόσιο χρέος συνιστά μια σημαντική τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη κι έναν κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», προειδοποίησε ο κ. Γκασπάρ.
Αλλά και οι κυβερνήσεις είδαν το δημόσιο χρέος να διογκώνεται και πλήττονται επίσης από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία τις εμποδίζει να μειώσουν το βάρος, υπογράμμισε το ΔΝΤ.
Το χρέος της Ιαπωνίας αναμένεται να ανέλθει στο 250% του ΑΕΠ φέτος, αυτό της Ελλάδας το 183,4% και αυτό της Γαλλίας αναμένεται να αγγίξει το 100%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.
world-map-of-debt

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς εργαλειοποιεί την κρίση στην Ιταλία