Η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας… ενεργά

Η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας… ενεργά

Ακτιβιστική δράση καλεί τα μέλη της και τους τους υποστηρικτές της να αναλάβουν, η Διεθνής Αμνηστία, ώστε οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι ο 21χρονος Σύριος πρόσφυγας του οποίου το αίτημα ασύλου δεν έγινε αποδεκτό, δεν θα επιστρέψει αναγκαστικά στην Τουρκία. Αν τελικά απελαθεί θα είναι ο πρώτος αιτών άσυλο που θα έχει αναγκαστικά επιστρέψει στην Τουρκία, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας το Μάρτιο.

Η Διεθνής Αμνηστία επιμένει να χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή χώρα και συνεπώς δεν εγκρίνει την έκδοσή τους από την Ελλάδα ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο εν λόγω Σύρος πρόσφυγας βρίσκεται σε κίνδυνο να επιστρέψει αναγκαστικά από την Ελλάδα στην Τουρκία. Το αίτημα ασύλου του απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι μια “ασφαλής τρίτη χώρα”. Η απόφαση επί της προσφυγής του ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Βρίσκεται επί του παρόντος υπό αστυνομική κράτηση στο νησί της Λέσβου.

Διαβάστε  Η Γερμανία ισχυροποιείται, εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στις 14 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η απέλαση του, μέχρι να αποφασιστεί αν θα ανασταλεί ή όχι η απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών που επιτρέπει την επιστροφή του 21χρονου στην Τουρκία.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε  Η Τουρκία θέτει σε επιφυλακή κομάντο, φρεγάτα και πυραυλακάτους στο Αιγαίο

Η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος μια ασφαλής χώρα για να επιστρέφονται οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. Δεν προσφέρει πλήρη προσφυγική προστασία στους Σύρους πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν έχουν τα μέσα για να στηρίξουν τους εαυτούς τους και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη. Κατά συνέπεια, πολλοί πρόσφυγες είναι εντελώς άποροι και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο μεταχείρισης αυτών που επιστρέφονται στην Τουρκία, ειδικά αφού οι ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κλειστά κέντρα.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Αυτή είναι η τρίτη υπόθεση που παρακολούθησε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία απορρίπτει το επιχείρημα της Επιτροπής Προσφυγών, πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Οι άλλες δύο υποθέσεις, αφορούσαν τους J. Β και Μ.F., δύο άλλους Σύρους αιτούντες άσυλο, των οποίων τα αιτήματα έχουν επίσης κριθεί ως μη αποδεκτά από τις Επιτροπές Προσφυγών, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στην Τουρκία.