Περιορισμένο αντύκτυπο στις τιμές του πετρελαίου θα έχει, σύμφωνα με τη Ρωσία, η συμφωνία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για πάγωμα της παραγωγής έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα φάση υπερπροσφοράς που θα οδηγούσε σε ελεύθερη πτώση.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Anton Siluanov, η πρώτη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής μετα από 7 χρόνια να έχει σημειολογική σημασία, ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιωδώς τη δυνμαική της αγοράς. Για το λόγο αυτό η Ρωσία διατηρεί ως τιμή αναφοράς τα 40 δολάρια το βαρέλι.
Αυτό άλλωστε έδειξε και η αντίδραση των αγορών καθώς με το ράλι οι traders πήγαν… ταμείο κατοχυρώνοντας τα κέρδη που αποκόμμισαν μετά την αντίδραση…
Στον εσωτερικό οικονομικό σχεδιασμό της Ρωσίας, η προετοιμασία του προϋπολογισμού της σε βάθος 3ετίας έχει να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται 3,2% του ΑΕΠ για το 2017. Σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι η μείωση του, κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως μέχρι την εξισορρόπηση που αναμένεται το 2020. Και ο σχεδιασμός θα γίνει με τιμή αναφοράς για το πετρέλαιο τα $40, σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό, με περιορισμό χρήσης αποθεματικών στο ενδεχόμενο σταθεροποίησης της αύξησης της.
Η Ρωσία διατηρεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο επανασχεδιασμό ενός μηχανισμού περιορισμού εξόδων που χρησιμοποιεί παρελθοντικούς μέσους όρους για το πετρέλαιο. Σκοπός του μηχανισμού είναι η θωράκιση της οικονομίας από τις μεταβολές της τιμής του αργού, προστατεύοντας τη συναλλαγματική ισοτιμία με απόσυρση πλεονασμάτων.
Αν και σε αυτή τη φάση η τιμή του αργού κινείται στα κοντά 50 δολάρια, με ανοδική δυναμική για η πρώτη αύξηση από το 2010, ο Ρώσος υπουργός θεωρεί ότι πρόκειται για βραχύβια τάση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίδρασης με “καύσιμα” από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, χωρίς όμως θα μεταάλλονται τα θεμελιώδη της αγοράς.
Η Ρωσία κινείται από καιρό στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου ελέγχου της παραγωγής, ωστόσο δεν συμμετέχει στον ΟΠΕΚ, ενώ το κόστος εξόρυξης που έχει είναι αισθητά υψηλότερο από αυτό των χωρών του Κόλπου.
Συνεπώς η Ρωσία θεωρεί λογικότερη μια μεσοσταθμική τιμής της τάξης των 80 δολαρίων, καθώς τότε οι επενδύσεις στο έδαφος της έχουν πολύ υψηλό δείκτη βιωσιμότητας.
Η άτυπη συμφωνία στο Αλγέρι, περιορίζει την παγκόσμια προσφορά αργού σε 32,5-33 εκατ βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αύξησε την τιμή του περισσότερο από 5%.
Η εφαρμογή ωστόσο της συμφωνίας θα είναι πραγματική πρόκληση με τα τελευταία δεδομένα παραγωγής των χωρών και με την αμφισβήτηση της δυνατότητας επίτευξης συνεννόησης από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων να δημιουργούν αρκετό σκεπτικισμό ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε Goldman Sachs Group Inc. και Morgan Stanley.