Σε συμφωνία-συμβιβασμό που κατεβάζει το πρόστιμο στα 5,4 δισ. δολάρια κατέληξαν ΗΠΑ και Deutsche Bank υπό την πίεση των αγορών.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέβασε το αρχικό πρόστιμο των 14 δισ. δίνοντας στην ουσία το «φιλί της ζωής» στη γερμανική τράπεζα η οποία βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες με το «μαχαίρι στο λαιμό» καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν bailin ή bailout.
Η μείωση του προστίμου σε επίπεδα κάτω του μισού βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση των ταμειακών ροών της Deutsche Bank, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει την εικόνα για το σύνολο των υποχρεώσεών της.
Διαβάστε επίσης: Δεν είναι η Deutsche Bank το πρόβλημα, η Βασιλεία ΙΙΙ είναι
Θετική ήταν η αντίδραση των αγορών με τη μετοχή να ανακάμπτει στα 11,54 ευρώ καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 6,4%, την καλύτερη επίδοση από τον Απρίλιο.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατάσταση της γερμανικής τράπεζας δε μεταβάλλεται ουσιωδώς καθώς υπάρχουν ακόμα σοβαρά νομικά ζητήματα που πρέπει να κλείσει και για τα οποία θα χρειαστεί επίσης να πληρώσει.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η JPMorgan έγραφε σε σημείωμα προς τους πελάτες της ότι «μια συμφωνία με τις ΗΠΑ στα 3-3,5 δισ. θα επέτρεπε στη διοίκηση της τράπεζας να κλείσει και άλλα ανοιχτά νομικά μέτωπα».
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη Deutsche Bank
Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της Deutsche Bank καλείται να αντιμετωπίσει πλέον την τεραστίων διαστάσεων αρνητική δημοσιότητα στον απόηχο πολιτικών ανησυχιών παρεμβάσεων και υπό την πίεση νέας γενιάς κόκκινων δανείων από τη ναυτιλία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως τόσο για τη Deutsche Bank όσο και τις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει η συμμόρφωση με το πλαίσιο που εισάγει η Βασιλεία ΙΙΙ. Αν και η Κομισιόν έχει δια στόματος του αρμόδιου επιτρόπου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έχει διαμηνύσει ότι θα το μπλοκάρει, εν τούτοις η αδυναμία των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε αυτό καταγράφεται αρνητικά από τις αγορές.
Σύμφωνα με το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ οι τράπεζες καλούνται να υιοθετήσουν ενιαίο σύστημα αναγνώρισης καταγραφής και διαχείρισης ρίσκου, γεγονός που ανεβάζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς αναγνωρίζει ρίσκο στα ίδια και εποπτικά κεφάλαια.