Προσφυγικό: Τα διεθνή media καλύπτουν την Ελλάδα

Προσφυγικό: Τα διεθνή media καλύπτουν την Ελλάδα

Απρόσμενη στήριξη από τον γερμανικό και διεθνή Τύπο βρίσκει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά το προσφυγικό, με το τελευταίο δημοσίευμα της Die Zeit να αποδίδει ευθύνες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την άρνηση εφαρμογής της συμφωνίας. Παράλληλα και οι Financial Times αποκαλύπτουν επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ προς την Τουρκία για τον ίδιο λόγο.

H Die Zeit αναφέρει ότι η Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει «μεγάλο αριθμό» προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, ενέργεια η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται απευθείας στα νησιά.
«Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Έχουν μήπως αποτύχει;» διερωτάται η Zeit.

Σύμφωνα με το άρθρο, μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νησιά και η οποία οφείλεται «τουλάχιστον στην απραξία πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε  Ρουβίκωνα δείχνουν για απειλητική επιστολή κατά Σακελλαρίου

Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος γα τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών μελών της Ε.Ε, συνεχίζει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν.
«Συγχρόνως η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου», μια απαίτηση, που σύμφωνα με το άρθρο, «είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της Ε.Ε.».

Διαβάστε  Μογκερίνι: Η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα», καθώς «από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίους έχει υποσχεθεί η Κομισιόν έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά». Η Zeit σημειώνει ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν έχει κρατήσει το λόγο της και στο θέμα των μεταφραστών, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητά «να αυξήσουν τα κράτη μέλη επειγόντως την υποστήριξή τους στην Ελλάδα».
Σε όλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, προστίθεται και το γεγονός ότι η υποσχεθείσα μεταφορά από την Ελλάδα 63.302 συνολικά προσφύγων σε άλλες ώρες μέλη ή συνδεδεμένες με την Ε.Ε. χώρες δεν λειτουργεί.
«Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία έχουν βέβαια εν μέρει αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κατανομή των προσφύγων, ο συνολικός όμως απολογισμός παραμένει απογοητευτικός, αφού μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη. Μια ματιά στα στοιχεία αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή -όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία- αρνούνται να το κάνουν ολοκληρωτικά», καταλήγει το άρθρο.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ