Οι ΗΠΑ επιμένουν για THAAD στη Ν. Κορέα, ανεβαίνει η ένταση

Οι ΗΠΑ επιμένουν για THAAD στη Ν. Κορέα, ανεβαίνει η ένταση

Επιμένουν οι ΗΠΑ στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ομπρέας (THAAD) στο έδαφος της Νοτίου Κορέας παρά τις αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή.
Η Ουάσιγκτον επικαλείται την αύξηση της δραστηριότητας της Βορείου Κορέας, η οποία έχει προβεί σε έξι δοκιμές βαλιστικών πυραύλων και δυο πυρηνικές δοκιμές τον τελευταίο χρόνο, ανεβάζοντας αισθητά το θερμόμετρο.

Το σύστημα που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ είναι το THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) που έχει ως αποστολή την αναχαίτιση πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υψυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ράσελ, η Ουάσινγκτον βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τους εταίρους της, περιλαμβανομένης της ΕΕ, προκειμένου να αποκλείσουν την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, έπειτα από τις πρόσφατες πυραυλικές της δοκιμές.

Διαβάστε  Αντιδρούν Γαλλία και IAEA στις καταγγελίες Νετανιάχου για Ιράν, στηρίζει ο Πομπέο

Η πρωτοβουλία για την εγκατάσταση του THAAD στη στιγμή που στη Νότια Σινική Θάλασσα οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανατρέψουν το status quo περιορίζοντας τη δραστηριότητα της Κίνας, μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο και ραγδαία επιδείνωση των διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων.

Όπως φαίνεται οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τόσο το THAAD όσο και την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα για να αναγκάσουν την Κίνα να μπει σε διαπραγμαετύσεις για την ευρύτερη περιοχή, στρατηγική στην οποία το Πεκίνο φαίνεται ότι ετοιμάζει σκληρή απάντηση.

Διαβάστε  Λεφτά για... πυρηνικά, το deal που προσφέρουν στον Κιμ