Συρία: Τα σπάνε ΗΠΑ-Ρωσία

Καταρρέουν οι ελπίδες για νέα ειρηνευτική προσπάθεια, όλα δείχνουν αναζωπύρωση της έντασης και των συγκρούσεων

Νέα τροπή ακόμα πιο άσχημη λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στη Συρία καθώς ΗΠΑ και ΟΗΕ κατηγορούν το καθεστώς Άσαντ για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι, οι ΗΠΑ τη Ρωσία για το βομβαδισμό της αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ. Η Μόσχα από την άλλη πλευρά αποδίδει ευθύνες στην Ουάσιγκτον για αποτυχία διαχωρισμού της αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταση επιδεινώθηκε ραγδαία από την -κατά λάθος- επίθεση αμερικανικών αεροσκαφών κατά του συριακού στρατού με 68 νεκρούς, ακολούθησε ο βομβαρδισμός στη αυτοκινητοπμπή του ΟΗΕ και συνεχίζεται με σφοδρές μάχες στο Χαλέπι, όπου φαίνεται είναι όλοι εναντίων όλων.

Τώρα η Μόσχα προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι αρκετές από τις ομάδες που χαρακτήρησε ως “μετριοπαθείς” δεν ακολούθησαν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στις 9 Σεπμτεμβρίου.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Τα ρωσικά δίκτυα παρουσιάζουν και ρεπορτάζ στα οποία διοικητής της Αλ Νούσρα δίνει συνέντευξη σε ρεπόρτερ του RT και παραδέχεται ότι οι δυνάμεις του λαμβάνουν εξοπλισμό και εκπαίδευση από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην αμερικανική συμμαχία. Ακολουθεί άλλο ρεπορτάζ στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ όπου ο εκπρόσωπος του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του RT, παραδέχεται ότι είναι αδύνατο σε αυτή τη φάση να διαχωριστούν οι δυνάμεις μετριοπαθών ανταρρτών από τους τζιχαντιστές.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για χρήση χημικών και βαρέων όπλων σε αστικές περιοχές προκαλώντας το σφαγιασμό αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον διαρρέει ότι ετοιμάζεται να διακόψει το κοινό μέτωπο με τη Ρωσία και να εδραιώσει ανεξάρτητο στρατηγείο στην περιοχή.


Κάτι τέτοιο όμως θα οδηγήσει σε νέα ανάφλεξη της κατάστασης και σφοδρότερες συγκρούσεις.

Διαβάστε  Τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Ρωσίας, πέντε νεκροί

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.