Συρία: Νέα εκεχειρία όπλο κατά της Ρωσίας

Συρία: Νέα εκεχειρία όπλο κατά της Ρωσίας

Τη Γαλλία ως ενδιάμμεσο και τον ΟΗΕ ως μοχλό πίεσης προς τη Ρωσίας προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου μπρα-ντε-φερ που ξεκόνησε μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα εστιάζουν πλέον στον έλεγχο του Χαλεπίου.

Πρόκειται για πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς σε περίπτωση κατάληψής της από τις δυνάσμεις της αντιπολίτευσης και διαφωνίας για τη μεταβατική κυβέρνηση οι ΗΠΑ θα διαμελίσουν τη Συρία με δεύτερη πρωτεύουσα το Χαλέπι.
Διαβάστε επίσης: Συρία: Τα σπάνε ΗΠΑ-Ρωσία

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι εργάζεται για την υποβολή ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή εκεχειρίας στο Χαλέπι, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε χώρα εναντιωθεί σε αυτό, θα θεωρηθεί συνένοχη στην διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Σε ομιλία του προς τους Γάλλους βουλευτές, ο κ. Ερό κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, ότι διεξάγει «ολοκληρωτικό πόλεμο» ενάντια στον λαό της, κάτι που το Παρίσι δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγο.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

«Αυτήν ακριβώς την στιγμή, προτείνουμε την συζήτηση ψηφίσματος για την παύση των εχθροπραξιών στο Χαλέπι», τόνισε ο κ. Ερό. «Αυτό το ψήφισμα θα οδηγήσει όλους ενώπιον των ευθυνών τους: εκείνοι οι οποίοι δεν θα το ψηφίσουν, θα κριθούν υπεύθυνοι για τη συνέργεια τους σε εγκλήματα πολέμου», σημείωσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε το Χαλέπι να μετατραπεί στην Γκερνίκα του 21ου αιώνα», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στον αδιάκριτο βομβαρδισμό αμάχων στην πόλη Γκερνίκα από τη ναζιστική γερμανική αεροπορία κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Διαβάστε  Συρία: Δείχνουν Ισραήλ για νέο βομβαρδισμό βάσεων του Άσαντ

Ωστόσο για να εκδώσει ψήφισμα ο ΟΗΕ απαιτείται ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες