Ανάλυση η οποία καταδεικνύει πραγματική ανασφάλεια, αβεβαιότητα και φόβο στις ομιλίες 22 ομιλητών από 10 χώρες δημοσίευσε το Bloomberg επιχειρώντας να μεταφέρει το κλίμα που επικράτησε κατά τη Σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλλειψαν τα διπλωματικά επεισόδεια μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από Βόεριο Κορέα κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Κίνα. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για το status quo στη Νότια Σινική Θάλασσα, η ουκρανική κρίση, οι εμφύλιοι σε Συρία, Λιβύη, η ένταση στην Υεμένη και τη Σομαλία και η προσφυγική κρίση.
Οι αρχηγοί των κρατών που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως χρησιμοποιούν λέξεις όπως «κίνδυνος», «αβεβαιότητα», «φόβος» και «τρομοκρατία» 87% συχνότερα, κατά μέσο όρο, από ότι πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του συμβούλου επικοινωνίας Adam Tiouririne.
Παγκόσμιες κρίσεις και έντονη επικαιρότητα, όπως ο εμφύλιος στη Συρία, το Brexit, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι αμερικανικές εκλογές οδήγησαν του αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν «λέξεις άγχους» στη τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με αυξημένη συχνότητα συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.
Η ανάλυση έγινε με βάση την ανίχνευση 10 τέτοιων λέξεων σε ένα δείγμα 22 ομιλιών από 10 χώρες των G-20, των οποίων οι εκπρόσωποι μίλησαν τα τελευταία 2 χρόνια, καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.
Ο μοναδικός που εμφάνησε μειωμένα επίπεδα στρες ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, οποίος αποχωρεί από το Οβάλ γραφείο αφήνοντας πίσω του τα προβλήματα. Εκεί αποδίδουν οι ειδικοί τη μειωμένη χρήση λέξεων άγχους.
Αντιθέτως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με την χώρα του να έχει συγκλονιστεί από τρομοκρατικές επιθέσεις την περασμένη χρονιά, χρησιμοποίησε 30 τέτοιες λέξεις στην ομιλία του, που καταδεικνύουν το υψηλό του άγχος όταν μάλιστα πέρυσι είχε χρησιμοποιήσει μόλις 7.
Σε επίπεδο θεματολογίας, η οικονομία ήταν συχνή έμφαση πολλών –κυρίως του Κινέζου Πρωθυπουργού-, με τον εμφύλιο της Συρίας και κατά συνέπεια το προσφυγικό να είναι τα θέματα που αγχώνουν περισσότερο τους G-20, και τη Μέση Ανατολή να αναφέρεται τουλάχιστον 50 φορές στις ομιλίες, με εμφανή την αυξημένη αναφορά τους στον πόλεμο, την μετανάστευση και την τρομοκρατία.