Καταιγίδα στην παγκόσμια αγορά χρυσού προβλέπει η Goldman Sachs εκτιμώντας ότι η τιμή θα κάνει βουτιά στις 4.000 στερλίνες ανά μετρικό τόνο, εντός των επομένων 12 μηνών, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική και η παραγωγή σε ανοδική τροχιά.
Η τιμή του χαλκού έχει κινηθεί σταθεροποητικά παρά τα σημαντικά κέρση σε άλλα μεταλλεύματα τα οποία οφείλονται κυρίως σε προβλέψεις για έλλειψη για παγκόσμιες ελλείψεις σε άλλα μεταλλεύματα έχουν αυξήσει την τιμή τους με το χαλκό να έχει μείνει πίσω σε κέρδη εξαιτίας της σταθερής αύξησης προσφοράς το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην παγκόσμια αγορά, και την αναμενόμενη συνέχιση της τάσης. Ακολουθεί, αύξηση επιβαρύνσεων από χυτήρια και διυλιστήρια και τελικώς αύξηση της παραγωγής εκλεπτυσμένου προϊόντος που όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση στην ήδη εξασθενημένη ζήτηση. Η τιμή έχει μειωθεί στα $4,500 ανά τόνο τους πρώτους 3, και $4,200 στους 6 μήνες με το τριμηνιαίο συμβόλαιο να έχει παρουσιάσει σημαντικές απώλειες στο Λονδίνο.
Η ζήτηση του χαλκού έχει παρουσιάσει αύξηση μόλις 2,1% φέτος, ενώ ψευδάργυρος και νικέλιο 41% και 21% αντίστοιχα. Η υπερβάλλουσα προσφορά αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το 2020 με τους αναλυτές να παρατηρούν ότι η αύξηση παραγωγής έρχεται σε μια περίοδο όπου ο ρυθμός αύξησης ζήτησης από την Κίνα επιβραδύνεται.
Η τράπεζα θεωρεί ότι η κύρια επίδραση στην προσφορά για το πρώτο τετράμηνο του 2017 θα προέλθει από Ινδονησία, Χιλή και Ζάμπια με αναμενόμενη και τη συμβολή του Περού. Οι προβλέψεις της Goldman Sachs προέρχονται από την παρατήρηση ενός μεγέθους 20 επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.
Στο σύνολο τους οι εταιρείες παραγωγής έχουν χάσει σημαντικά σε αξία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σε μια παγκόσμια αγορά που παρουσιάζει προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα του πετρελαίου χωρίς ακόμα όμως να έχει καταστεί αναγκαία η παρέμβαση προς επηρεασμό των δυνάμεων της.