Στην κατηγορία junk βρίσκονται πλέον τα ομόλογα της Τουρκίας μετά την τελευταία υποβάθμιση από τη Moody’s, καθώς ο οίκος επικαλείται ανησυχίες για το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, τους κινδύνους από την εξωτερική χρηματοδότηση και την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας. ΤΗν ίδια στιγμή η κυβέρνηση της χώρας επιμένει να μιλά για αμυδρή επίδραση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην οικονομία.
Η απόφαση της Moody’s ακολουθεί την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας πρώτα για μείωση επιτοκίων και μετά για μείωση του επιτοκίου overnight και τη δημόσια έκκληση Ερντογάν για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg.
Ο οίκος, που υποβάθμισε την Τουρκία από τη βαθμίδα Baa3 στην Ba1, διατηρεί πάντως σταθερή την προοπτική της χώρας, σημειώνοντας ότι η “ευέλικτη” οικονομία της και τα ισχυρά φορολογικά έσοδά της εξισορροπούν τις πιέσεις που δέχεται το ισοζύγιο πληρωμών της.
Αξίζει να σημειωεί ότι η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την Τουρκία κατά δύο μονάδες αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Fitch θα ανακοινώσει τις δικές του εκτιμήσεις στις αρχές του 2017.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει το καλοκαίρι τους οίκους αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι αξιολογήσεις τους έχουν πολιτικά κίνητρα. Κατηγόρησε μάλιστα τον S&P ότι παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί, σχολιάζοντας την απόφαση της Moody’s, είπε ότι ο οίκος αγνόησε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα για να ενισχύσει την ανάπτυξη.
«Παρά τους παγκόσμιους και περιφερειακούς κινδύνους, ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Η Moody’s αναμένει ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 2,7% τα επόμενα τρία χρόνια, σε σύγκριση με το 5,5% που ήταν κατά τα τέσσερα πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας.