Μπορεί η συμφωνία με την Τουρκία να έχει ανακόψει τη ροή προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη, το πρόβλημα των αυξημένων ροών όμως απέχει πολύ από την επίλυση του καθώς τα σημεία έντασης στον πολλαπλασιάζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας να κινηθεί προληπτικά ο Μάρτιν Σουλτς θέτει επί τάπητος τη σύναψη συμφωνίας της ΕΕ με την Αίγυπτο ώστε να ελεγχθεί το κύμα που έρχεται από τη Βόρειο Αφρική έως και το Σουδάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία όμως δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.
Η Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων ενεπλάκη σε διάλογο με τον Δικτάτορα του Σουδάν, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψη του από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
“Η προστασία των προσφύγων και η καταπολέμηση των σύγχρονων δουλεμπόρων θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας αποδεικνύει ότι μια τέτοια συνεργασία είναι δυνατή χωρίς να παραιτούμεθα από τις αρχές μας” πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς. Τόσο στην ΕΕ όσο και στη γερμανική κυβέρνηση αυξάνεται ο φόβος ότι θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη μελλοντικά, εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Αιγύπτου, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η χώρα αυτή εξελίχθηκε σε δεύτερο σημαντικό σημείο εκκίνησης των προσφύγων προς την Ευρώπη από τη Μεσόγειο. Ο ένας στους δέκα έρχεται πλέον από την Αίγυπτο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία έχει στη διάθεσή της η SZ.